Skocz do zawartości



Zdjęcie
Poradnik

Zostań Mistrzem Lutownicy



  • Zaloguj się
66 odpowiedzi na ten temat

#51 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 347
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 19.12.2013 - 17:57

Pytam dalej zatem, bo trochę nie kumam kilku rzeczy. Oto schemat:
 
1. Jak podłączyć gniazdo do zasilania? Domyślam się, że kabelek +9V z płytki i połączenie footswitch-rezystor-dioda LED-(+9V) biorą w tym udział, ale co do czego? Nie powinno tam być jakiegoś połączenia z masą?
2. Gniazdo jack out połączone jest z 3 kabelkami - ale z tego rysunku chyba nie bardzo rozumiem które jest które. Prawy-środkowy pin footswitcha do Tip, środkowy-środkowy pin do Sleeve i GND z płytki do tego samego Sleeve? Neutriki mają po dwa złącza na T, R i S.
3. Z płytki wychodzi połączenie GND (krótkie, czarne) - gdzie to dołączyć? Do obudowy potencjometru?

Ten post był edytowany przez keith dnia: 19.12.2013 - 17:58


#52 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 19.12.2013 - 19:05

Te dwa kabeki opisane +9V skręcasz razem i lutujesz do gniazda zasilania, tak by były połączone z blaszką na zewnątrz wtyku zasilania.

Ten czarny GND (czyli masa) łączysz z gniazdem zasilania, tak by był połączony z tym bolcem na środku. 

W ten sposób masz zrobione gniazdo zasilania w standardzie kostek Bossa i pochodnych producentów.

 

Jeśli chodzi o gniazdo jack out, to te dwa kabe (czarne) są połączone do masy, czyli do najbliższego pinu wejścia gniazda.


  • KonikTrojanski lubi to

Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#53 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 347
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 20.12.2013 - 20:41

A jakby to wyglądało w praktyce? 2 kabelki z 9V do jednego pinu? A pozostałe? Upraszczając sprawę, co do czego:

 

DC_power_Jack.jpg
 
Którąś z tych nóżek trzeba lutnąć do potencjometru? A jeśli tak, czy taki zabieg załatwia połączenie obudowy do masy?

Ten post był edytowany przez keith dnia: 20.12.2013 - 20:42


#54 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 20.12.2013 - 21:08

1 - GND kabelek od płytki + możesz dodać kabelek który przylutujesz do OBUDOWY potencjometru i ten zabieg właśnie da Ci połączenie obudowy z masą.

2 - +9V czyli te dwa kabelki razem (od płytki i od diody) skręcasz i lutujesz


Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#55 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 347
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 20.12.2013 - 21:22

A właśnie, dzięki po stokroć! No to alleluja do przodu.

 

Co prawda w necie są jakieś rysunki typu "pinout", ale w większości schematów wtrącona jest do wszystkiego bateria, a analogicznych jak tu przedstawiona sytuacji brak.



#56 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 20.12.2013 - 21:28

+ z baterii trzeba polutować do 3, jest to swego rodzaju włącznik, jeśli nie wtyczki w gnieździe to pin dwa i trzy są zwarte, wtedy prąd z baterii płynie do układu, jeśli wsadzisz wtyczkę do gniazda piny dwa i trzy zostają rozwarte i prąd z baterii zostaje odcięty. 

 

Jeśli chciałbyś jeszcze baterię wstawić to trzeba zastosować jeszcze jeden rodzaj włącznika, na gnieździe Jack IN tak by masa była rozłączona po wyjęciu tyczki z gniazdka. Jak to zrobić pokombinuj sam :)


Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#57 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 347
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 25.12.2013 - 22:30

Panowie, mam problem z rezystorami. Niby wiem jak się je czyta, mam tabelki, są kalkulatory itd. ale, no właśnie.

Od której strony czytamy? Od tej, która ma pasek bliżej końca rezystora, nieprawdaż? A co jeśli paski są tak nasadzone, że nie widać który dalej, który bliżej? 



#58 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 751
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 25.12.2013 - 23:45

Multimetr :)



#59 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 347
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 26.12.2013 - 21:32

W sumie prawda, tylko szukałem rozwiązania na bieżąco. Odczytałem te hieroglify czyli póki co idzie dobrze... chyba.



#60 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 347
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 28.12.2013 - 20:51

Jeszcze frapuje mnie przełącznik, który ma dwa rzędy nóżek:

 

DSCN2642.jpg
 
Jak należy się z tym obejść?


#61 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 28.12.2013 - 20:54

Zapewne jak dwie osobne linie przełącznika, składasz Riota?


Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#62 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5267
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 28.12.2013 - 20:54

Patrząc od lewej masz kolejno piny 3-2-0-1, gdzie 0 to pin wspólny, który w kolejnych pozycjach jest zwierany z pinami 1, 2 lub 3. Drugi rząd identycznie.


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#63 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 347
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 28.12.2013 - 21:08

Zapewne jak dwie osobne linie przełącznika, składasz Riota?

 

Tak, Riota.

 

Patrząc od lewej masz kolejno piny 3-2-0-1, gdzie 0 to pin wspólny, który w kolejnych pozycjach jest zwierany z pinami 1, 2 lub 3. Drugi rząd identycznie.

 

Tu chyba nie chwytam. Zasadniczo zastanawiam się, jak połączyć to kabelkami.



#64 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 28.12.2013 - 21:11

Miszczu, masz to narysowane na tym schemacie który sam wkleiłeś na górze strony, widać jeden pin osobno po lewej i trzy w grupie po prawej, ustaw sobie przełącznik tak samo i polutuj jak na obrazku... :)


Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#65 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 347
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 28.12.2013 - 21:13

Nie, nie... to wydedukować było dość prosto, chodzi o to, czy mam ten drugi rząd pinów zostawić w spokoju.



#66 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 28.12.2013 - 21:16

Możesz zostawić w spokoju, możesz zewrzeć z tym pierwszym, jak Ci tam pasuje. 

 

Dla pewności/niezawodności przełącznika, ja bym polutował rzędy razem po czym przylutował kabelki.


Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#67 keith

  • keith
    Gaduła
  • Postów: 347
  • Dołączył: 13.01.2013
  • z:Łódź

Napisany 28.12.2013 - 21:19

Dzięki wielkie.







Also tagged with one or more of these keywords: poradnik

0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników