Skocz do zawartości



Zdjęcie

Yamaha THR


  • Zaloguj się
267 odpowiedzi na ten temat

#101 Mayo

  • Mayo
    Weteran
  • Postów: 1768
  • Dołączył: 06.08.2012
  • z:okolice Olsztyna

Napisany 22.11.2015 - 13:27

Eeee tam, zaraz się pojawi Yamaha THR 300 HD ze sterownikiem.



#102 gitt999

  • gitt999
    Stary wyjadacz
  • Postów: 530
  • Dołączył: 23.05.2012

Napisany 22.11.2015 - 13:50

Co Wy tak wszyscy z tym FX8 przeciez to same efekty a Helix w pełni procesor gitarowy.
Chyba że czegoś nie doczytałem??

#103 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 22.11.2015 - 17:51

@gitt999 nie doczytales... inaczej nie umiesz czytac :) Ale mozesz poczytac: http://cyfrowogitarowo.pl/archiwa/644



#104 gitt999

  • gitt999
    Stary wyjadacz
  • Postów: 530
  • Dołączył: 23.05.2012

Napisany 22.11.2015 - 18:28

FX8 to same efekty
AX8 to amp modeler + multi fx
Nie skumalem że mają dwie prawie identycznie wygladajace "zabawki"

#105 Król Julian

  • Król Julian
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3483
  • Dołączył: 17.06.2012

Napisany 23.11.2015 - 14:09

Spider mam prośbę. Napisz jakie szumy własne emituje THR 100HD, jak z brumieniem (mój THR 10 brumiał niestety dość uciążliwie).

 

Podobno upgrade do 2.0 niweluje nieco ten problem. jak jest naprawdę to nie wiem, jeszcze nie apgrejdłem.


Dziś w aucie: Uriah Heep "Into The Wild"
http://www.youtube.c...machinetheband/


#106 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3226
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 23.11.2015 - 15:43

Niestety wersja 2.0 nie jest wolna od tej wady. Ponoć była seria z innymi, gorszymi zasilaczami i na taką najwyraźneij trafiłem. Ciekawostka - problem znika po połączeniu z kompem za pośrednictwem kabla USB.



#107 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 10048
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 27.11.2015 - 09:14

Ja też ostatnio się jaram radyjkiem. Potrzebuję interfejsu a jak mam dać 500-600zl za interfejs to wole dac 1000 za radyjko do domu :)

#108 Mayo

  • Mayo
    Weteran
  • Postów: 1768
  • Dołączył: 06.08.2012
  • z:okolice Olsztyna

Napisany 28.11.2015 - 17:41

Ja też ostatnio się jaram radyjkiem. Potrzebuję interfejsu a jak mam dać 500-600zl za interfejs to wole dac 1000 za radyjko do domu :)

 

Polecam. Będziesz miał interfejs z odsłuchem, i takimi tam.



#109 gitt999

  • gitt999
    Stary wyjadacz
  • Postów: 530
  • Dołączył: 23.05.2012

Napisany 29.11.2015 - 11:31

Świetne jest to że przy nagrywaniu odsłuch idzie z yamaszki, przez co problem z latencją nie istnieje, bo jest ona na bardzo niskim poziomie.
Odpalajac ulubiony S Gear 2 na interfejsie nie było pod tym względem tak super a i reakcja na dynamikę gry jest chyba jednak lepsza w THR.
Ciekawe czy pierwotne biurkowe wersje tych wzmacniaczy będą rozwijane, przez aktualizację softu lub całkowicie nowy produkt.
Czy może analogicznie jak w poprzedniej serii kolejny będzie 100HDC 100HDX :)

#110 Mayo

  • Mayo
    Weteran
  • Postów: 1768
  • Dołączył: 06.08.2012
  • z:okolice Olsztyna

Napisany 29.11.2015 - 11:59

Świetne jest to że przy nagrywaniu odsłuch idzie z yamaszki, przez co problem z latencją nie istnieje, bo jest ona na bardzo niskim poziomie.
Odpalajac ulubiony S Gear 2 na interfejsie nie było pod tym względem tak super a i reakcja na dynamikę gry jest chyba jednak lepsza w THR.
Ciekawe czy pierwotne biurkowe wersje tych wzmacniaczy będą rozwijane, przez aktualizację softu lub całkowicie nowy produkt.
Czy może analogicznie jak w poprzedniej serii kolejny będzie 100HDC 100HDX :)

 

Z tego co się orientuję, to na pokładowych brzmieniach THR w ogóle nie ma latencji. To jest jej największa siła. Można grać na pokładowym wzmacniaczu bez latencji i puszczać dwa sygnały- aktualne brzmienie THR i czysty sygnał dry na drugą ścieżkę, który można reampować lubianą symulacją.



#111 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 29.11.2015 - 14:27

Świetne jest to że przy nagrywaniu odsłuch idzie z yamaszki, przez co problem z latencją nie istnieje, bo jest ona na bardzo niskim poziomie.
Odpalajac ulubiony S Gear 2 na interfejsie nie było pod tym względem tak super a i reakcja na dynamikę gry jest chyba jednak lepsza w THR.
Ciekawe czy pierwotne biurkowe wersje tych wzmacniaczy będą rozwijane, przez aktualizację softu lub całkowicie nowy produkt.
Czy może analogicznie jak w poprzedniej serii kolejny będzie 100HDC 100HDX :)

 

S-Gear jednak lepszy jak dla mnie :)



#112 gitt999

  • gitt999
    Stary wyjadacz
  • Postów: 530
  • Dołączył: 23.05.2012

Napisany 29.11.2015 - 18:15

Symulacje ma lepsze. Ale to granie przez interfejs...
Pan Mike Scuffham potwierdza ze pracę nad sprzętową wersja S Gear trwają.
Tyle że taka informacja pojawiła się już jakieś dwa lata temu :)

#113 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 29.11.2015 - 21:07

No tak... to rzeczywiscie glupie grac S-Gearem przez THR- a :) Ale warto...



#114 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5029
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 29.11.2015 - 21:26

Z tego co się orientuję, to na pokładowych brzmieniach THR w ogóle nie ma latencji.


Nie no, jakaś latencja być musi; w końcu to cyfra.
no pain, no gain

#115 Król Julian

  • Król Julian
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3483
  • Dołączył: 17.06.2012

Napisany 30.11.2015 - 11:45

Ja też ostatnio się jaram radyjkiem. Potrzebuję interfejsu a jak mam dać 500-600zl za interfejs to wole dac 1000 za radyjko do domu :)

 

No właśnie, też cos kojarzę że w komplecie jest kiełbasa.

Muszę poszperać w kartonie czy nie ma tam płyty z instalką.


Dziś w aucie: Uriah Heep "Into The Wild"
http://www.youtube.c...machinetheband/


#116 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 10048
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 30.11.2015 - 11:53

Raczej płyty nie ma. Nie te czasy. Prędzej kod do zassania. Kielbase mam akurat bo kupilem ostatnio Line6 Amplifi (leci za chwile na sprzedaż) i była gratis wersja LE8. Ale nie umiem obsługiwać. Lecę na GarageBand bo prostszy i na moje potrzeby starczy.

#117 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 30.11.2015 - 14:12

 

Z tego co się orientuję, to na pokładowych brzmieniach THR w ogóle nie ma latencji.


Nie no, jakaś latencja być musi; w końcu to cyfra.

 

 

No pewnie ze jest. Axe II tez ma latencje, ponizej 2 ms. A jak sie nie uzywa emulacji wzmaka to chyba 1,3 ms.THR tez musi miec.. pewnie ze 3 ms. Duzo? Tyle samo wynosi opoznienie dzwieku skrzypiec..


Ten post był edytowany przez SpiderWAW dnia: 30.11.2015 - 14:13


#118 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5218
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 2.12.2015 - 09:06

Wg mnie te wzmaki sa bardzo fajne. Jedynie za drogie. Taka firmowa, droga zabawka dla rozpieszczonych dzieci. :D


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial


#119 _JohnDoe_

  • _JohnDoe_
    Weteran
  • Postów: 2696
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 2.12.2015 - 12:49

Coś jak iphone? :D



#120 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4120
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 2.12.2015 - 15:44

Ajfon srajfon - 3000zł + interfejs 800zł a nie zagra jak THR za 1000zł


Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#121 ptrz666

  • ptrz666
    Zbananowany
  • Postów: 5218
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Katowice

Napisany 2.12.2015 - 18:56

To ja nie wiem kto cie tak w bambuko zrobił na pieniążki :D


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Troszkę mojego grania można posłuchać tutaj: https://soundcloud.c...bravuraofficial


#122 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5029
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 3.12.2015 - 08:09

A jakies gierki chodzą na tym THR?
no pain, no gain

#123 spawel

  • spawel
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3226
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.12.2015 - 21:48

A jakies gierki chodzą na tym THR?

Na nim bezpośrednio nie! Ale może świetnie słuzyć jako gierka wstępna, jak oczarujesz oblubienicę ;)



#124 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4120
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 4.12.2015 - 09:43

No powiem wam że ja ostatnio pościelówy na niej w sypialni puszczałem....
Podświetlenie THRa robi jako dodatek do świeczki :)

Jest klimat.

Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#125 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5029
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 10.12.2015 - 21:35

Więc tak...
thr10.jpg

(kupiłem se nawet kabel żeby pasował do stylówy)
no pain, no gain

#126 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 10048
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 10.12.2015 - 22:06

ja nie kupuję. kupiłem interfejs i nagrywam z heada Kocha przez wyjście recording.



#127 stipe

  • stipe
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1164
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:LWO

Napisany 10.12.2015 - 23:45

No powiem wam że ja ostatnio pościelówy na niej w sypialni puszczałem....
Podświetlenie THRa robi jako dodatek do świeczki :)

Jest klimat.

Powoli zaczynam tęsknić i żałować sprzedaży. Fajnie, że Ci służy :)

Muzyka z telefonu/mp3 puszczana przez Yamaszkę brzmi naprawdę fajnie, biorąc pod uwagę rozmiar głośników. Cholera, skończy się tak, że kupię ją jeszcze raz...

 

EDIT: Królu, od jakiegoś czasu w Yamaszkach nie ma płyty, jedynie link do zassania kjubejsa. Także nie tylko płyty szukaj, także karteczek z różnymi dziwnymi znakami.


Ten post był edytowany przez stipe dnia: 10.12.2015 - 23:48

Enjoy the struggle


#128 aciek_l

  • aciek_l
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3044
  • Dołączył: 11.10.2012
  • z:Poznań

Napisany 11.12.2015 - 09:20

Też trochę tęsknię za THR... Czasem żal odpalać lampę na jakieś szybkie granie,ale na trybie 1W i głośniku 10'' mam po cichu jednak przyjemniej niż na THR. Chociaż gdybym kupił jakieś duże combo i trzymał je na salce, to Yamaha by się spokojnie dalej w domu sprawdzała.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

#129 Król Julian

  • Król Julian
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3483
  • Dołączył: 17.06.2012

Napisany 11.12.2015 - 12:05

ja nie kupuję. kupiłem interfejs i nagrywam z heada Kocha przez wyjście recording.

 

i jak się sprawdza to?


Dziś w aucie: Uriah Heep "Into The Wild"
http://www.youtube.c...machinetheband/


#130 cancer

  • cancer
    Spoko Gość
  • Postów: 10048
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Namysłowa

Napisany 11.12.2015 - 12:12

Przeczad! W "happy mode" wrzucilem linka do szybkiej wczorajszej nagrywki. Posluchaj. Wreszcie nie musze godzine krecic wirtualnymi galkami. Wpinasz i brzmi tak jak ma brzmiec :)

#131 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 11.12.2015 - 17:52

THR ma niestety ograniczone pasmo od gory (ca. 10 kHz) za to super szeroko gra i to jest zaleta. Na bateriach tez nie moze grac glosno bo sam sie "przyciszy". 



#132 gitt999

  • gitt999
    Stary wyjadacz
  • Postów: 530
  • Dołączył: 23.05.2012

Napisany 25.12.2015 - 11:25

A ktoś próbował podłączyć przez wejście słuchawkowe jakieś zewnętrzne monitory ??
Czy miało by to w ogóle sens?? Omijać te wbudowane głośniki, glosniczki ?
Bo może są najbardziej kompatybilne bo stworzone pod ten wzmacniacz.
THR 10 z HF1800A raczej tylko psuje efekt
Gra ciszej i za dużo basssu.
Ale na monitorach nie próbowałem

#133 delaa

  • delaa
    Weteran
  • Postów: 1674
  • Dołączył: 28.02.2015
  • z:EPPL

Napisany 25.12.2015 - 11:52

Te głosniczki to chińska masówka nie zostały stworzone pod ten wzmacniacz ani pod żaden inny ;-)

Ale zobacz te dwie rzeczy:

http://www.mylespaul...aker-jacks.html

https://www.youtube....h?v=DFuk0Jt6D-o

Pozdro.


"W heavy metalu nie chodzi o to żeby było poprawnie, chodzi o to żeby były eksplozje, lasery i gołe dziwki..." [kilgore.trout]
YOUTUBE: DeLaa Fargis
Other stuff:https://soundcloud.c...elaa-2/sets/one http://www.facebook.com/delaafargis

#134 gitt999

  • gitt999
    Stary wyjadacz
  • Postów: 530
  • Dołączył: 23.05.2012

Napisany 25.12.2015 - 13:57

Temu powstało THR100 z "normalnymi" głośnikami gitarowymi.
Mi chodziło bardziej o lepszy odsłuch do grania i sluchania w domowych warunkach.
Często HD500 było łączone w domowych studiach z lepszym odsluchem stereo typu np. Krk Rokit.
Yamahe THR wziąłem bo ma dla mnie ma lepsze symulacje. Ale te glosniczki to zawsze będą tylko glosniczki...

#135 Mayo

  • Mayo
    Weteran
  • Postów: 1768
  • Dołączył: 06.08.2012
  • z:okolice Olsztyna

Napisany 6.02.2016 - 13:25

Mam ochotę na zwykłą THR lub THR10C, ale może sobie sprawię THR5.

 



#136 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5029
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 6.02.2016 - 19:42

Ja jak będę nieprzyzwoicie bogaty to kupię se do koloru wszystkie THRki i switch ABCY i przestanę narzekać na brak footswitcha;)
no pain, no gain

#137 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 20.02.2016 - 22:16

Do poczytania o THR100HD (wczesniejsze info w linku, na poczatku art.): http://cyfrowogitarowo.pl/archiwa/766



#138 Klawiszowiec

  • Klawiszowiec
    Weteran
  • Postów: 2114
  • Dołączył: 11.12.2012
  • z:Dąbrowa Górnicza

Napisany 1.04.2016 - 19:47

maxresdefault.jpg

 

Czy będzie ktoś robił sterownik nożny do zmiany brzmień ? 

Tu znalazłem opis - http://arcreview.net/220143782380


Classic Vibe 50 Ltd Candy Apple Red, Yamaha THR10 kremowa, pedalboard Marshall PB8 + wszystkie kostki Marshalla 8 sztuk

 


#139 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5029
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 1.04.2016 - 22:12

Znalazłem jeszcze lepszy pomysł: http://mathis-wip.bl...footswitch.html

Bardziej skomplikowane, ale większe możliwości + zero modyfikacji w samym THR.
no pain, no gain

#140 SpiderWAW

  • SpiderWAW
    Weteran
  • Postów: 1601
  • Dołączył: 15.02.2012
  • z:cyfrowogitarowo.pl

Napisany 1.04.2016 - 22:22

Szkoda ze THR poszedl do ludzi bobym przetestowal i zrobil opis na cyfrowogitarowo.pl



#141 gitt999

  • gitt999
    Stary wyjadacz
  • Postów: 530
  • Dołączył: 23.05.2012

Napisany 2.04.2016 - 08:47

https://www.youtube....eature=youtu.be



#142 Mayo

  • Mayo
    Weteran
  • Postów: 1768
  • Dołączył: 06.08.2012
  • z:okolice Olsztyna

Napisany 2.04.2016 - 14:34

Przełącznik nożny IMHO średnio potrzebny do Yamahahy. W sumie można ręką preset przełączyć. Przerwa pomiędzy presetami jest dość długa. Gdyby powstał bezprzewodowy sterownik z możliwością niezależnego włączania efektów- to co innego.



#143 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5029
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 2.04.2016 - 21:46

W trakcie utworu ciężko pstryknąć preset ręką.
no pain, no gain

#144 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4120
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 4.04.2016 - 19:54

Dwa minusy THR to:

- brak footswitcha

- brak wyjścia na zewnętrzną końcówkę


Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#145 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5029
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 5.04.2016 - 10:25

Tego drugiego to nie ogarnie wyjście sluchawkowe?
no pain, no gain

#146 _JohnDoe_

  • _JohnDoe_
    Weteran
  • Postów: 2696
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 5.04.2016 - 11:50

Dwa minusy THR to:

- brak footswitcha

- brak wyjścia na zewnętrzną końcówkę

THR10 to sprzęt do plumkania w domu, no co komu(dziś?) footswitch i lineout?

Jak się potrzebuje takich fczerów  to kupuje się np. THR 100H/DUAL



#147 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5029
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 5.04.2016 - 13:04

Nie rozumiem czemu niby w domu footswitch nie miałby być potrzebny. W domu nie przełączacie kanałów? Czy może za każdym razem prosicie żonę żeby zmieniła kanał przed refrenem? Większość domowych pieców ma wejście na footswitch wiec czemu THR nie miałaby miec?
no pain, no gain

#148 Klawiszowiec

  • Klawiszowiec
    Weteran
  • Postów: 2114
  • Dołączył: 11.12.2012
  • z:Dąbrowa Górnicza

Napisany 5.04.2016 - 18:02

ciekawe czy Yamaha wypuści THR100 w wersji combo ?


Classic Vibe 50 Ltd Candy Apple Red, Yamaha THR10 kremowa, pedalboard Marshall PB8 + wszystkie kostki Marshalla 8 sztuk

 


#149 Mayo

  • Mayo
    Weteran
  • Postów: 1768
  • Dołączył: 06.08.2012
  • z:okolice Olsztyna

Napisany 5.04.2016 - 19:48

Nie rozumiem czemu niby w domu footswitch nie miałby być potrzebny. W domu nie przełączacie kanałów? Czy może za każdym razem prosicie żonę żeby zmieniła kanał przed refrenem? Większość domowych pieców ma wejście na footswitch wiec czemu THR nie miałaby miec?

 

No jak, u mnie klika żona, albo córka, ewentualnie teściowa.



#150 kilgore.trout

  • kilgore.trout
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5029
  • Dołączył: 06.02.2012
  • z:Kraków

Napisany 6.04.2016 - 06:31

Teściowej nie ufałbym w tak ważnych sprawach.
no pain, no gain




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników