Skocz do zawartości



Zdjęcie
Poradnik

Home-made PowerBrake za 17.70zl :)



  • Zaloguj się
338 odpowiedzi na ten temat

#301 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3540
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 25.01.2017 - 20:16

No ale mój wzmak ma 50w opornik 100 a grałem na 6/10 mocy

Ten post był edytowany przez Kolumbijczyk dnia: 25.01.2017 - 20:17

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#302 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 25.01.2017 - 20:36

Nie wiesz, na jakiej mocy grałeś przecież, a 6/10 to dość precyzyjne określenie ;)

Poza tym w sumie dla ilości wydzielonego ciepła nie jest ważna obciążalność tego opornika - czy on będzie miał 10W czy 100W, to tyle samo ciepła będzie musiał wypromieniować.


Ten post był edytowany przez przemak dnia: 25.01.2017 - 20:38


#303 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3540
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 25.01.2017 - 20:52

No ok to czemu się nawet trochę ciepły nie zrobił? Mam się bać że mi walnie wzmacniacz kiedyś bo coś jest nie tak?

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#304 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 25.01.2017 - 22:05

No w sumie to dziwne. Sprawdź miernikiem na wszelki wypadek, bo może gdzieś nie styka, a brak obciążenia może być bardzo groźny (chyba, że tranzystor). Ciepły MUSI być.



#305 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3540
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 25.01.2017 - 22:43

lampowy, mierzyłem go i oporność się waha pomiędzy 8 i 9. mierzone już na kablu głośnikowym. Po jakim czasie powinien się nagrzać przy połowie mocy wzmaciacza 50w(tak na oko) i czy muszę grać żeby to sprawdzić czy po prostu wystarczy włączyć. 


Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#306 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 25.01.2017 - 22:51

Nie ma "połowy mocy na oko", nie wiem, z jaką mocą grasz i Ty też nie wiesz. Powinien się nagrzać, nie wiem, jak szybko, ale powinien. Grać trzeba, na ciszy się nie zagrzeje ;)



#307 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3540
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 25.01.2017 - 22:56

jutro go odkręce na maxa i pogram parę minut zobaczymy jak będzie. 


Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#308 gelorad

  • gelorad
    Świeżak
  • Postów: 6
  • Dołączył: 26.01.2017

Napisany 26.01.2017 - 15:44

Cześć Ludkowie, mam prośbę o sprawdzenie wyliczeń. Chcę wstawić PB do comba Marshall CODE25. Ot taki sobie mały tranzystorek zaledwie 25W ale i tak daje po uszach. Głośnik ma 4 omowy.

 

Biorę pod uwagę dwie opcje PB

A.  3 oporniki 16R 10W + jeden 12R 5W szeregowo z głośnikiem:  1/16R + 1/16R + 1/16R + 1/(12R+4Rgł) = 4R ... co daje redukcję (jeśli dobrze liczę) 1:12 ?  Czyli z 25W zrobi 2,08W

B.  4 oporniki 20R 10W + jeden 16R 5W szeregowo z głośnikiem:  1/20R + 1/20R + 1/20R + 1/(16R+4Rgł) = 4R ... co daje redukcję (jeśli dobrze liczę) 1:20 ?  Czyli z 25W zrobi 1,25W

 

Tak się składa, że w obu przypadkach wyliczenia są "okrągłe". Dobrze trafiłem z wielkością redukcji mocy?



#309 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 26.01.2017 - 16:27

W przypadku tranzystorowego wzmacniacza stałe obciążenie nie jest potrzebne. Z drugiej strony zwiększanie impedancji wyjściowej też dość mocno zmieni brzmienie - ale w sumie na plus ;)

Więc możesz zapomnieć o obciążających opornikach(A 3x16, B 4x20) i dować tylko głośnik szeregowo z czymś. Zalety - mniejsze straty mocy i we wzmacniaczu i w opornikach. Głośnik 4R szeregowo z opornikiem 12R daje czterokrotną redukcję napięcia czyli szesnastokrotną mocy, szeregowo z opornikiem 16R odpowiednio 25 krotną redukcję mocy. Ale generalnie najłatwiej sciszyć masterem, brzmieniowo to będzie to samo.



#310 gelorad

  • gelorad
    Świeżak
  • Postów: 6
  • Dołączył: 26.01.2017

Napisany 26.01.2017 - 16:38

Aha i jeszcze jedno pytanie. Combo ma pełne plecy. Nie chciałbym za bardzo wiercić w nich dziur na wyprowadzenie kabli, ale ze względu na przewidywane "ogrzewanie" pewnie nie powinienem zamykać w środku PB, aby nie powstał wewnątrz piekarnik.

Czy dopuszczalne jest zdjęcie całkowicie pleców? Tzn czy to bezpieczne dla membrany głośnika jeśli uwolnimy z tyłu ciśnienie i co z brzmieniem wtedy?


Ale generalnie najłatwiej sciszyć masterem, brzmieniowo to będzie to samo.

rzecz w tym, że muszę użyć jakiegoś PB, bo w domu poruszam się w okolicy 1 na gałce master. To w bardzo wrażliwym jej punkcie. Takie "martwe" miejsce tam jest na początku. Prawie jak on/off, cicho/głośno, nic nie słychać/"ścisz to g***o!" Dlatego chcę przenieść się z "ulubioną" głośnością gdzieś dalej na gałce master, gdzie jest już normalna płynna regulacja



#311 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 26.01.2017 - 16:39

Jak dasz tylko opornik szeregowo z głośnikiem, to będzie się na obciążeniu wydzielała jedna czwarta mocy, więc się za bardzo nie zagrzeje.

Z brzmieniem wtedy zupełnie inaczej ;)

 

https://nagrywamy.co...l-jcm-800-cz-3/



#312 gelorad

  • gelorad
    Świeżak
  • Postów: 6
  • Dołączył: 26.01.2017

Napisany 26.01.2017 - 16:43

cyt: "W przypadku tranzystorowego wzmacniacza stałe obciążenie nie jest potrzebne."

 

To znaczy, że w odróżnieniu od "lampowców" mogę nawet włączyć wzmacniacz z odłączonym całkiem głośnikiem? Przeraża mnie taki optymizm :D



#313 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 26.01.2017 - 17:51

Możesz włączyć tranzystorowy wzmacniacz bez obciążenia, tak jak lampowy ze zwartym wyjściem. To nie jest optymizm tylko wiedza ;)

Jeżeli problemem jest master i jego czułość, to jeden opornik pomiędzy suwak i masęmoże rozwiązać problem ;)



#314 gelorad

  • gelorad
    Świeżak
  • Postów: 6
  • Dołączył: 26.01.2017

Napisany 26.01.2017 - 21:22

Miałem na myśli mój optymizm, sam siebie się przestraszyłem :)

Tak, problemem jest master, ale tak się nie da. Cała elektronika (wzmacniacz, efekty, itd) są na jednej płycie głównej (jak w komputerze) potencjometry też są zintegrowane. Niczego nie chcę wlutowywać bo 2 lata gwarancji utracę. Głośnik jest na złączkach, więc tu nie ma problemu.

 

No dobra "koty za płoty". Kupiłem opornik (mieli tylko 15R), podłączyłem szeregowo - działa. Ale nie tego się spodziewałem. Spadek głośności na początku zakresu mastera (zmierzyłem apką w telefonie) około 5%. Mało!!! To pozwala na rozkręcenie mastera zaledwie z 1,0 na 1,2 przy skali potencjometru 10 kresek. Jakoś mi to nie odpowiada założeniom, że "szeregowo z opornikiem 16R odpowiednio 25 krotną redukcję mocy". Nie wiem czemu tak jest. Chyba kupię jeszcze klika oporników i doświadczalnie dobiorę ich ilość w szeregu.

Czy może to być przyczyna że to opornik 10W?



#315 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 26.01.2017 - 21:57

Moc opornika nie ma znaczenia, najwyżej się sfajczy ;)

Tak, opornik 15R szeregowo z głośnikiem 4R to 1/5 napięcia czyli 1/25 mocy. Potrzebujesz większej redukcji, więc albo jeszcze jeden-dwa oporniki szeregowo, albo do tego co jest opornik 1-2R równolegle do głośnika.



#316 gelorad

  • gelorad
    Świeżak
  • Postów: 6
  • Dołączył: 26.01.2017

Napisany 30.01.2017 - 21:50

Zrobione, ale zadowalający efekt osiągnąłem dopiero z sześcioma opornikami łącznie 72omy



#317 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 30.01.2017 - 22:33

Duża redukcja czyli, w dodatku masz dużo dołu i góry. W sumie to jeżeli gra OK, to OK, przy cichym słuchaniu kontur jest wskazany, ale jeżeli za dużo dołu i góry, to możesz równolegle do głośnika dać opornik 1R, jak pisałem, wtedy opędzisz wszystko jednym-dwoma szeregowymi i zmniejszysz przy okazji impedancję wyjściową. Ale jak działa, to nie zmieniaj, bo po co.



#318 gelorad

  • gelorad
    Świeżak
  • Postów: 6
  • Dołączył: 26.01.2017

Napisany 1.02.2017 - 13:25

Tak jak jest, brzmienie jest OK, wstawiłem jeszcze przełącznik wielopozycyjny, mam teraz 2 stopnie redukcji (bez, 48R i 72R) nie muszę przełączać kablami.

 

Swoją drogą zastanowiła mnie tak duża redukcja i zerknąłem do internetu. Zerknąłem i zgłupiałem. Marshall CODE25 jakby wskazywała nazwa ma 25W, internety kotlety też wypisują tą "prawdę objawioną". Tylko dlaczego na tabliczce znamionowej (nadruk na plecach) jest napisane 35W?



#319 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 1.02.2017 - 13:37

Standardy to bardzo dobra rzecz - np. standardów pomiaru mocy jest kilka i każdy może sobie wybrać, jaki mu pasuje.



#320 ngregory97

  • ngregory97
    Stary wyjadacz
  • Postów: 864
  • Dołączył: 30.03.2012
  • z:Dolny Śląsk

Napisany 16.02.2017 - 23:50

Na tabliczce znamionowej jest moc którą wzmacniacz pobiera z sieci zazwyczaj, a nie oddaje on jej 100% na głośnik

#321 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6809
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 25.09.2017 - 16:39

Mądrzy ludzie.

 

Kiedyś kolega Edd załączył następujący obrazek, który ilustrował PB Igorra.

 

volume.jpg

 

 

Posiadam head 100W (wyjścia po 4, 8 i 16Ohm), kolumna 100W, 8Ohm - i tu obawiam się tego "na styk". Czysto teoretycznie, bo i tak tego nie ma szans rozkręcić na max.

Myślę o zbudowaniu sobie PB opartego na powyższym schemacie, ale takiego dwufunkcyjnego z przełączanymi torami (czy jak to nazwać):

 

a ) jeden kanał dla zabezpieczenia głośnika przed uszkodzeniem przy nadmiernym rozkręceniu - zakładam, że wystarczy dwukrotna redukcja mocy.

b ) drugi kanał do klasycznego pogrania w warunkach domowych 

 

Rozumiem, że dla większości z Was dobranie rezystorów to, jak liczenie w zakresie od 1-6, ale nie chcę zrobić jakiegoś idiotycznego błędu.

W przypadku 100W redukcja do 4% pozwala na sensowne wykorzystanie wzmaka w warunkach domowych? Chodzi mi tylko o to, żeby nie bawić się z potkiem "pęsetą" w okolicach zera a już deczko odkręcić, żeby brzmiał. 

Czy rezystory muszą być równej mocy, czy np. R4 ma być najwyższej mocy a R1-3 mogą byś słabsze, byle razem przekraczało to 100W?

No i jakimi rezystancjami uzyskać tą redukcję 50% w celu zabezpieczenia wzmaka. I czy to w ogóle ma sens... 


Ten post był edytowany przez Dog dnia: 25.09.2017 - 16:40


#322 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6104
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 25.09.2017 - 17:03

http://monster.party...er-attenuation/


  • Dog lubi to
Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#323 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6809
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 25.09.2017 - 17:52

Sorki za być może debilizm, ale czy redukcja z 100W do 50W to redukcja o 3 decybele?

 

Edit: mam już odpowiedź  :)

http://www.amateur-r...tle=Attenuators

https://www.diyaudio...ionLPadCircuit/

 

Coś mi się chyba sklarowało.

 

Pytanie:

Widzę różne podejścia do umiejscowienia gałęzi rezystancji (przepraszam, jeżeli nazywam to idiotycznie) szeregowej i równoległej w stosunku do głośnika. 

Równoległą dawać przed, czy po szeregowej?


Ten post był edytowany przez Dog dnia: 25.09.2017 - 21:18


#324 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6809
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 28.09.2017 - 11:50

Panowie, czy taka konfiguracja ma sens dla wzmaka 100W i kolumny 8ohm?

 

6ohm 100W szereg, 2,7ohm 20W równolegle do głośnika (oba są u Piekarza)

Jeżeli się nie mylę (jako elektroniczny durak), to razem z głośnikiem daje to 8,02ohm, na głośnik odda 6,3W.


Ten post był edytowany przez Dog dnia: 28.09.2017 - 12:09


#325 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 28.09.2017 - 16:06

Panowie, czy taka konfiguracja ma sens dla wzmaka 100W i kolumny 8ohm?

 

6ohm 100W szereg, 2,7ohm 20W równolegle do głośnika (oba są u Piekarza)

Jeżeli się nie mylę (jako elektroniczny durak), to razem z głośnikiem daje to 8,02ohm, na głośnik odda 6,3W.

Może być. Moc oporników bym zwiększył, np 18R trzy równolegle itp. Taki powerbrake zmieni trochę brzmienie w kierunku środka, znaczy mniej góry i dołu. Do tego, co piszesz, dodałbym w związku z tym opornik rzędu 8-12R na wyjście szeregowo z głośnikiem, wtedy brzmienie zostanie zachowane, przynajmniej z jednej strony.

Redukcja ze 100W do 6W to bardzo mała redukcja, a do grania w domu jeżeli chcesz wykorzystywać pełną moc to w ogóle. Pół wata czasem jest za dużo ;)


  • Dog lubi to

#326 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6809
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 28.09.2017 - 16:27

Żadnej pełnej mocy nie chcę.

Tak mi pasowało do doboru rezystorów, żeby za wiele nie kombinować i żeby było prosto.

 

To jaka moc do domu jest ok?

30dB w dół, to robi się 0,1W - to jest ok?

 

Wstępnie liczyłem redukcję do 1W, ale więcej kombinowania z rezystorami mi do tego, bo wychodzi mi tak:

- 7,2ohm i 90W

- 0,89ohm i 9W

 

Żeby wyjściowo się zbliżyć do tych parametrów, to mi ilość rezystorów zaczyna rosnąć. Chodzi o zwykłą dostępność rezystorów wyższych mocy.

W sumie nie mam pojęcia ile odchyłki mogę bezpiecznie założyć od tych 8 omów, bo to może uprościć układ.

Poza tym - rozumiem, że poprzez dodanie rezystora proponujesz T-attenuator, tak?


Ten post był edytowany przez Dog dnia: 28.09.2017 - 16:31


#327 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 28.09.2017 - 19:02

W zasadzie tak. Impedancja wyjściowa wzmacniacza gitarowego zwykle jest równa albo trochę większa od impedancji obciążenia. Powiedzmy, że równa nam wystarczy, wtedy faktycznie tłumik typu T będzie optymalny. Oczywiście największą moc musi mieć "lewy" opornik, dwa pozostałe mniejszą. Pamiętaj, że opornik 100W ma na sobie napisane, że ma 100W, ale z duuużym radiatorem. Nawet wtedy będzie wydzielał moc 100W, a taka moc rozgrzewa do 300 stopni solidną lutownicę w minutę. Z doświadczenia wiem, że potrzeba tych oporników więcej, wtedy same z siebie są większe i łatwiej się chłodzą. Na przykład 10 sztuk dużych ceramicznych oporników 20W połączonych równolegle do wzmacniacza 50W to mniej więcej OK. Np. sklecony na szybko powerbrake z tego artykułu:

 

https://nagrywamy.co...isz-sie-prosze/

 

pwrbrk001.jpg

 

wprawdzie nawet nominalnie trochę za słaby, ale w 15 sekund na 50W osiemsecie rozgrzewał się tak, że prawie parzył.


  • Dog lubi to

#328 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 28.09.2017 - 21:35

Najlepsze rozwiązanie mechaniczne to takie:

 

pb100-02.jpg

 

pb100-05.jpg

 

Sześć sztuk oporników 20W chłodzonych wiatrakiem. Stuwatowa dzieęseta na maksa bez problemu ;)


  • Dog lubi to

#329 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6104
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 29.09.2017 - 09:34

Sześć sztuk oporników 20W chłodzonych wiatrakiem. Stuwatowa dzieęseta na maksa bez problemu ;)

 

Wentylatorem, nie wiatrakiem... Nie myl silnika z prądnicą.


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#330 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6809
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 29.09.2017 - 10:38

No właśnie myślałem o takim rozwiązaniu z wentylatorem.

Tutaj chyba większość pojemności obudowy to pusta przestrzeń.

Jak to jest 100W, to można parametry?

Poza tym - coś przemawia bardziej za takimi ceramicznymi/cementowymi rezystorami, niż takimi większych mocy w aluminiowych obudowach?



#331 theremin

  • theremin
    Gawędziarz
  • Postów: 6104
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 29.09.2017 - 11:49

Cena.


  • Dog lubi to
Karol - człowiek, który podtarł się jeżem

Na gitarze grasz jak zero - kup kontroler Guitar Hero

#332 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 29.09.2017 - 15:00

No właśnie myślałem o takim rozwiązaniu z wentylatorem.

Tutaj chyba większość pojemności obudowy to pusta przestrzeń.

Jak to jest 100W, to można parametry?

Poza tym - coś przemawia bardziej za takimi ceramicznymi/cementowymi rezystorami, niż takimi większych mocy w aluminiowych obudowach?

Już nie pamiętam, co tam było i jakie tłumienie, raczej spore, wentylator zasilany z wyjścia wzmacniacza, więc się sam włączał i im większa moc tym bardziej dmuchał, klasyka.

Takie rezystory stosowałem, bo miałem. Te w obudowach metalowych to to samo, tylko w obudowie. Moc nominalną mają na radiatorze i/albo chłodzone wymuszonym przebiegiem, czyli w sumie to samo, co ceramiczne.



#333 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6809
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 29.09.2017 - 15:47

Z wyjścia wzmacniacza?

Tzn. mam rozumieć, że faktycznie wentylator jest podłączony równolegle do kolumny? 



#334 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 29.09.2017 - 21:10

Przez opornik, diodę i wygładzany kondensatorem, z diodą zenera na wszelki wypadek, jakby się rozkręcił za bardzo ;)

Trzeba to uwzględnić w wyliczaniu impedancji obciążenia. Albo nie, bo ile to pobiera ;)



#335 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6809
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 29.09.2017 - 22:55

Fajnie, jak się mówi szyfrem do laika, co? :P

Kurde, te PB jeszcze policzę, ale dostałem za dużo elementów do wentylatorka. Sam nie wiem, kto gorszy - informatycy czy elektronicy z ich hermetyczną wiedzą :)

 

Powiedzcie mi tylko, jaka moc do chałpy jest ok a z tym dam sobie radę (1W to ok, czy nie ok?). Zasilanie wiatraczka najwyżej wezmę z dodatkowego źródła...


Ten post był edytowany przez Dog dnia: 29.09.2017 - 22:57


#336 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 29.09.2017 - 23:10

Zasilanie z oddzielnego źródła to najlepsze rozwiązanie. Nie piszę szyfrem, tylko wiem, że laik i tak żadnych słów nie zrozumie, potrzebny byłby schemat, który zaraz zamieszczę. Moc musisz sprawdzić. Przede wszystkim sprawdź, dlaczego nie możesz po prostu ściszyć wzmacniacza. Jeżeli nie widziałeś, to zobacz to:

https://nagrywamy.co...isz-sie-prosze/



#337 Dog

  • Dog
    Najlepsza Gitara 2017 roku
  • Postów: 6809
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Czechowice-Dziedzice

Napisany 29.09.2017 - 23:26

Widziałem ten film.

Skoro zasilanie z zewnątrz jest naj, to mam kolejną odpowiedź.

Z laikami jest tak, że my często nie wiemy nawet, jakie pytanie zadać :)

Albo pytamy o coś, co dla wtajemniczonego jest piaskownicą...

 

Póki co dziękuję za odpowiedzi i nastawię się na redukcję do 1W, lub okolic...



#338 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3363
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 29.09.2017 - 23:33

Stukrotna redukcja mocy wydaje się być OK, ale to tylko 20dB. Mój odkręcony na maksa gotujący się 50W jcm800 ma z metra 125SPL, więc zredukujesz do 105 ;)



#339 Micharon

  • Micharon
    Świeżak
  • Postów: 1
  • Dołączył: 02.12.2017

Napisany 2.12.2017 - 10:59

Jak pomysł PB Igorra sprawdzi się w przypadku 5W Atom Soldano ? Do lampki wpięty głośnik Celestion V30 G12 8 Ohm.

Mogę zastosować rezystory 3 x 33ohm/10W  i 1 x 27ohm/10W ? 

 





Also tagged with one or more of these keywords: poradnik

0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników