Skocz do zawartości



Zdjęcie
Poradnik

Home-made PowerBrake za 17.70zl :)



  • Zaloguj się
319 odpowiedzi na ten temat

#251 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 26.11.2016 - 22:37

1. czyli ile powinien mieć R1 kiedy L-pad będzie miał 15W 16Ohm ? 16 Ohm? Bo teraz tak jak piszesz układ jest dla 8 omowego wzmacniacza a R1=10Ohm

2. czy tak podłączony przełącznik to będzie zwykły baypass czy true baypass ? i czy takie podłączenie będzie poprawne

 

schemat_baypass.jpg

 

3 czy sygnał na wyjściu liniowym będzie sygnałem "prosto z piecyka" pomijającym układ tłumiący a regulowany tylko potencjometrem "line level pot" ?

 

Przepraszam że dalej męczę, ale chciałbym mieć 100% pewnośc zanim podłącze taki własnoręcznie zrobiony układ do mojego pieca, gdyż nie chciałbym go uwalić poprzez jakiś prosty błąd. 



#252 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 26.11.2016 - 23:48

1. Tak, 15 omów, żeby razem równolegle było te 8. Do tego dochodzi impedancja głośnika, ale ponieważ ma to być powerbrake, to suwak będzie nisko ;)

2. Prawie, R1 przed przełącznikiem a nie do gniazda.

3. Tak.



#253 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5317
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 27.11.2016 - 14:18

Fajna sprawa ten true bypass na wyjściu z pieca  - przy odrobinie szczęścia wzmacniacz nawet trochę podziała zanim upalisz trafo wyjściowe.


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#254 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 27.11.2016 - 14:34

Teraz będzie dobrze ?

 

schemat_baypass_dobry.jpg

 

1. dlaczego przy podłączeniu równoległym L-pada i R1 ma być 8Ohm a nie 16 Ohm. Skoro głośnik w moim piecu jest podpięty do gniazda opisanego 16Ohm

2. gdyby dać L-pada 30Ohm i R1 30Ohm to wówczas przy połączeniu równoległym otrzymalibyśmy jako sumę ok 16Ohm

2. skąd mam wiedzieć jaka jest nominalna impedancja obciążenia wzmacniacza. Gdzie można znaleźć taką informację.



#255 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 27.11.2016 - 14:59

Thereminator

 

Chciałem zastosować baypass podobnie jak w tym modelu

 

bkkkd3088atuhzhzozlt.jpg

 

Nie wydaje mi się żeby producent takiego urządzenia narażał sprzęt przyszłych użytkowników. Chyba ze ten Baypas służy do jakiegoś innego celu. 



#256 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 27.11.2016 - 15:35

Teraz będzie dobrze ?

 

schemat_baypass_dobry.jpg

 

1. dlaczego przy podłączeniu równoległym L-pada i R1 ma być 8Ohm a nie 16 Ohm. Skoro głośnik w moim piecu jest podpięty do gniazda opisanego 16Ohm

2. gdyby dać L-pada 30Ohm i R1 30Ohm to wówczas przy połączeniu równoległym otrzymalibyśmy jako sumę ok 16Ohm

2. skąd mam wiedzieć jaka jest nominalna impedancja obciążenia wzmacniacza. Gdzie można znaleźć taką informację.

Teraz OK.

1. Bo myślałem, że chodzi o ośmioomowy tłumik.

2. Tak

3. To pierwsza informacja, że masz wzmacniacz z wyjściem 16 omów ;) i to jest właśnie nominalna impedancja obciążenia.

 

Edit - to znaczy bypass jeszcze nie jest OK ;)


Ten post był edytowany przez przemak dnia: 27.11.2016 - 15:37


#257 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 27.11.2016 - 20:50

poddaje się :)

 

możesz wrysować prawidłowe podłączenie tego "baypassa" na moim rysunku ?



#258 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 27.11.2016 - 20:53

poddaje się :)

 

możesz wrysować prawidłowe podłączenie tego "baypassa" na moim rysunku ?

Lewa noga R1 do masy (1 Lpada) i już.



#259 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 27.11.2016 - 21:07

zbawco :)

 

to jeszcze pytanie z trochę innej beczki.

moje combo ma jedno wyjście 16 Ohm i 2 wyjścia po 8Ohm. Aktualnie głośnik wpięty jest w wyjście 16Ohm.

Czy jeżeli zbudowałbym ten attenuatot według oryginalnego schematu (L-pad 15W 8Ohm, R1=10Ohm 15-20W) to mógłbym go wpiąć we wzmacniacz w jedno z gniazd  8Ohm, a do wyjściia tego Attenuatora podpiąć mój głośnik z comba (60W 16Ohm) i nie powiniennem niczego spalić ?



#260 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 27.11.2016 - 21:15

Nie możesz po prostu napisać, co to za combo? Bo 2 wyjścia po 8 omów to jest twoja interpretacja ;)



#261 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 27.11.2016 - 21:32

Marshall DSL 15C



#262 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 27.11.2016 - 21:42

No, czyli masz wyjście 8 i 16, gniazda 8 są połączone równolegle i można podłączyć dwie szesnastki tam. Tak, możesz zrobić powerbrake na 8 omów, podłączać do gniazda 8 i głośnik w sumie dowolny do wyjścia powerbrake.



#263 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 28.11.2016 - 20:45

No to jeszcze tylko informacja dla potomnych.

Magiczny L-pad na naszym rynku figuruje pod tajemniczą nazwą Tłumik głośnikowy typu L i można go przeważnie dostać w sklepach handlujących elementami car-audio (aktualne ceny od ok 30 do ok 100 zł - w zależności od mocy)

 

Przemak jeszcze raz stokrotne dzięki za cierpliwość i odpowiedzi na moje dziwne być może pytania.

 

W tym miejscu zastanawiam się jeszcze tylko nad takimi kwestiami

 

Czy będzie różnica w głośności jeżeli poskładam taki pawerbrake dla mocy 15W albo dla mocy 50W ?

Czy jest sens budować powerbrake 50W 8Ohm dla mojego 15W Combo, czy to najzwyklejszy przerost formy nad treścią ? Zakładam że mój 15W piecyk zostanie ze mną do końca żywota, mojego lub jego :) 



#264 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 28.11.2016 - 20:58

No to jeszcze tylko informacja dla potomnych.

Magiczny L-pad na naszym rynku figuruje pod tajemniczą nazwą Tłumik głośnikowy typu L i można go przeważnie dostać w sklepach handlujących elementami car-audio (aktualne ceny od ok 30 do ok 100 zł - w zależności od mocy)

 

Przemak jeszcze raz stokrotne dzięki za cierpliwość i odpowiedzi na moje dziwne być może pytania.

 

W tym miejscu zastanawiam się jeszcze tylko nad takimi kwestiami

 

Czy będzie różnica w głośności jeżeli poskładam taki pawerbrake dla mocy 15W albo dla mocy 50W ?

Czy jest sens budować powerbrake 50W 8Ohm dla mojego 15W Combo, czy to najzwyklejszy przerost formy nad treścią ? Zakładam że mój 15W piecyk zostanie ze mną do końca żywota, mojego lub jego :)

Moc oporników głośności nie zmieni. Zdecydowanie lepiej, bezpieczniej jest zrobić to z nadmiarem mocy, nawet dużym, grać się będzie tak samo, ale elementy większe, więc temperatura niższa i trudniej będzie to sfajczyć.



#265 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 28.11.2016 - 22:38

1. Po co dokładnie jest ten rezystor R1, pytam gdyż znalazłem inny projekt pawerbrake'a i w nim autor nie stosuje w ogóle żadnego dodatkowego rezystora. np tu : http://www.guitarnew...nuator-box.html albo tu : http://guitarproject...attenuator.html , przez co układ jest nieco prostszy.

2. Tu trochę o konstrukcji i zasadzie działania L-pada http://www.bcae1.com/lpad.htm

3. tak sie zastanawiam czy ten R1 nie jest po to by można było podłączyć powerbrake bez głośnika, (kiedy wpinamy się z line out na mikser)

4. Jeżeli trzymam się pierwotnego schematu a chciałbym zrobić wersję 50W stosuję L-pada 50W 8Ohm, oraz R1= 10 Ohm 50W ? a pozostałe elementy pozostają bez zmian ? 

5  Jeżeli chciałbym zrobić wersje 50W ale wpiąć sie w gniazdo we wzmacniaczy 16Ohm, to wówczas potrzebuję L-pada 50W 16 Ohm i R1= nieco ponad 16W i mocy zbliżonej do 50W

6. co się może stać kiedy podłączę 15W 8Ohm powerbrake pod gniazdo w piecyku 16Ohm ?

7. co się może stać kiedy podłączę 50W 16Ohm powerbrake pod gniazdo w piecyku 8Ohm ? 



#266 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 28.11.2016 - 23:32

1. Po co dokładnie jest ten rezystor R1, pytam gdyż znalazłem inny projekt pawerbrake'a i w nim autor nie stosuje w ogóle żadnego dodatkowego rezystora. np tu : http://www.guitarnew...nuator-box.html albo tu : http://guitarproject...attenuator.html , przez co układ jest nieco prostszy.

2. Tu trochę o konstrukcji i zasadzie działania L-pada http://www.bcae1.com/lpad.htm

3. tak sie zastanawiam czy ten R1 nie jest po to by można było podłączyć powerbrake bez głośnika, (kiedy wpinamy się z line out na mikser)

4. Jeżeli trzymam się pierwotnego schematu a chciałbym zrobić wersję 50W stosuję L-pada 50W 8Ohm, oraz R1= 10 Ohm 50W ? a pozostałe elementy pozostają bez zmian ? 

5  Jeżeli chciałbym zrobić wersje 50W ale wpiąć sie w gniazdo we wzmacniaczy 16Ohm, to wówczas potrzebuję L-pada 50W 16 Ohm i R1= nieco ponad 16W i mocy zbliżonej do 50W

6. co się może stać kiedy podłączę 15W 8Ohm powerbrake pod gniazdo w piecyku 16Ohm ?

7. co się może stać kiedy podłączę 50W 16Ohm powerbrake pod gniazdo w piecyku 8Ohm ? 

1. R1 bierze na siebie połowę mocy, drugą połowę potencjometr. Można bez tego opornika, ale wtedy potencjometr musi być mocniejszy.

3. Nie, sam pot wystarczy w sumie, głośńik może być albo nie.

4. Potencjometr i opornik równolegle powinny mieć 8 omów, czyli po 16, albo opornik mniej a pot więcej, wtedy pot może być słabszy.

5. Wtedy też sumaryczna równoległa oporność musi wynosić 16 omów, więc opornik i pot po 32 omy

6. Nic, mniejsza moc trochę

7. Nie powinno się tego robić, to jest groźne dla wzmacniacza, przeżyje, ale po co ryzykować.

 

To jest prosty układ i potencjometr raczej powinien znajdować się w okolicy minimum i na pewno nie przekraczać połowy - nic się nie spali, ale wzmacniacz będzie obciążony małą impedancją, a to może mieć wpływ na brzmienie. Dlatego lepiej jest zrobić tłumik 8R do głośnika 16R i podłączać do gniazda 8R.


Ten post był edytowany przez przemak dnia: 28.11.2016 - 23:33


#267 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 29.11.2016 - 10:36

hmm,

 

coś mi nie pasuje troszeczkę 

 

odpowiadając na mój 4 pkt piszesz że "Potencjometr i opornik równolegle powinny mieć 8 ohmów, czyli po 16, albo opornik mniej a pot więcej, wtedy pot może być słabszy." to coś mi nie pasuje w pierwotnym projekcie. Tam zastosowane są L-pad 8Ω i o Rezystor  10Ωco przy połączeniu równoległym nie daje w żaden sposób 8Ω, a raczej ok 4,5Ω . Sam napisałeś że jest to schemat pod  8Ω powerbrake. (a przynajmniej tak wynika z listy z części). Chyba że to jest pawerbrake 4Ω , a żeby zrobić Powerbraka 8Ω należy wyrzucić ten opornik 10Ω i wówczas wszystko powinno pasować



#268 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 29.11.2016 - 11:56

Faktycznie, jest Lpad 15W 8omów a ja odczytałem jako 15 omów, czyli tak jak piszesz, un jest na 4R ;)



#269 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 29.11.2016 - 13:55

A czy wyrzucenie tego 10Ω rezystora, by dostać 8Ω powerbrake'a, to dobry pomysł ? 

bo żeby w inny sposób dostać te 8Ω na wyjściu to musiałbym zastosować Lpada 16Ω i rezystor 16Ω .

W w naszym kraju nie uświadczysz tak dużego Lpada , a przynajmniej ja nie potrafię go znaleźć od 3 dni 



#270 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 29.11.2016 - 17:21

Kolego, nie rób takich rzeczy, bo spalisz trafo w ampie a i sobie krzywdę zrobisz... odezwij się, to sprzedam Ci tłumik pod 16ohm z Lpadem, przynajmniej będę wiedział, że sobie krzywdy nie zrobisz.


Ten post był edytowany przez shiva dnia: 29.11.2016 - 17:25


#271 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 29.11.2016 - 18:07

Shiva możesz rozwinąć Swoją myśl ? bo chciałbym wiedzieć co jest nie tak z moim pomysłem. Jest to rozwinięcie tego projektu http://guitarproject...attenuator.html i skoro u tego człowieka to działa, to dlaczego nie miało by to działać u mnie ? . Tylko proszę o konkretne błędne założenia/ rozwiązania poparte.moimi lub kolegi przemak wypowiedziami 



#272 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 29.11.2016 - 18:17

Niebezpieczeństwo istnieje, coś nie tak albo niedokładnie polutujesz, będzie brak obciążenia i piec pójdzie z dymem.



#273 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 29.11.2016 - 20:02

Rozumiem tego typu ryzyko, jednak:
Primo; nie jest to moje pierwsze spotkanie z lutownicą
Secundo; każde połączenie można sprawdzić multimetrem ( co z resztą zawsze robię po lutowaniu
Tertio; dlatego zadaje tysiące pytań, by do minimum zredukować ryzyko powstania błędu na etapie koncepcji.
Nie chciałbym nikogo obrazić ani wyjść na człowieka który zjadł wszystkie rozumy, jednak ten dział powstał właśnie po to by pomóc osobom które chcą zrobić coś samemu i czują się na siłach by podjąć się zadania.

#274 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 29.11.2016 - 20:29

Ja rozumiem, dlatego cierpliwie odpisuję ;)

Ale to nie jest fuzz, który jak nie działa, to tylko nie działa, to musi dobrze działać. Pamiętaj, że to się grzeje, więc lutowanie tak, ale wszystko też zaciśnięte powinno być czy tam skręcone, na wszelki wypadek.

Musisz mieć płynną regulację? Może wystarczy dziesięć oporników i przełącznik. Tak w ogóle to masz wszystko w prawo, że powerbrake jest niezbędny? Może master wystarczy? ;)



#275 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 29.11.2016 - 21:06

a2.jpg

Proponuje, 16 ohm, 50w lyknie bez problemu. Wyjdzie Cie taniej niz naprawa wzmaka, jak podlaczysz go pod to cudo. Porzadna pucha Hammonda, na ktorej mozna sobie cos podgrzac w trakcie lojenia. Plus militarny Ohmite ktorym mozesz sciszyc ampa tak, by grac na totalnie rozkreconym w bloku o 3 nad ranem. I nie, post phase inverter master volume nie da Wam tego efektu. Dla kolegw z forum wysyka gratis, niech strace.

 

a1.jpg


Ten post był edytowany przez shiva dnia: 29.11.2016 - 21:11


#276 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 30.11.2016 - 10:13

shiva

 

1. pisząc o pancernym ohmite, masz na myśli Lpada firmy ohmite ? ten model ohmite RJS16RE. czy jakiś inny ? 

2. możesz wrzucić zdjęcie tego powerbrake'a od środka ?

3. na ile sobie wyceniasz swoje urządzenie?



#277 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 30.11.2016 - 20:04

Ohmite jest jak się okazuje, z militarnej serii. 25W 50ohm. Co do ceny, odezwij sie na priv. Używałem z wzmakiem 50w i spisywał się świetnie. Od środka wygląda tak:

 

a3.jpg



#278 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 1.12.2016 - 12:36

nie, post phase inverter master volume nie da Wam tego efektu

 
JTM45 i plexi OK, ale normalny MV? Jeżeli piec ma mieć wszystko w prawo, to jasne, ale w normalnej eksploatacji, zwłaszcza higain? Robiliście takie eksperymenty? Bo ja tak ;)



#279 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 2.12.2016 - 00:34

nie, post phase inverter master volume nie da Wam tego efektu



http://forum-gitara....-master-volume/

Także ten... ;)

#280 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 2.12.2016 - 11:28

czy dobrze kombinuje...

 

Pamiętając że moje combo ma 15W i impedancje wyjściową 16Ω i 8Ω

1. Jeżeli do l-pada 8Ω 50W dołączyć by szeregowo rezystor 8Ω 50W to dostalibyśmy 16Ω na wyjściu. Czy tak można by było zrobić ? 

2. Czy można by podłączyć tylko l-pada 8Ω 50W bez dodatkowego rezystora? rozumiem że wówczas całe ciepło generowane będzie na lpadzie

3. Można by było w sumie zrobić powerbrake z 2 gniazdami wyjściowymi, jedno gniazdo 8Ω a drugie 16Ω (ograniczona do minimum możliwość pomyłki podczas podłączania)

4. do tego dodać przełącznik "podbicie" (dodatkowy kondek 47uf)

5. do tego dodać przełącznik "obejście"

6. w celu poprawienia chłodzenia można by wywiercić w puszcze (hamomond lub innej) otwory lub szczeliny wentylacyjne, Dodatkowo można by jeszcze pozbawić L-pada obudowy (tak jak to zrobił cytowany we wcześniejszym poście konstruktor) cytat "I drilled the holes for my controls and jacks, and then cut some vents in the sides to help reduce the heat of the L-Pad. " i jeszcze  "I removed the back cover from my L-Pad to help dissipate the heat, and the I installed all of the components into the case. "

7. Oczywiście połączenia poza lutowaniem należało by dodatkowo zabezpieczyć mechanicznie ( skręcenie przewodów przed lutowaniem) cytat : "Because the L-Pad can get exceptionally hot, it is a good idea to make a strong physical connection with the wire before soldering them into place. I inserted the wire through the holes in the soldering tabs and then twisted them back around. This way if the solder is compromised due to heat I will still have a connection. "

8. Opcjonalnie pomyślałem o wrzuceniu prostego układu diodowego sprawdzającego ciągłość połączeń (oczywiście układ przeprowadzający test działałby tylko przez chwilę, a nie cały czas) 

 

I mamy wszystkomający powerbrake do 50W płynie regulowany (nominalnie pracujący na 15W) na impedancię 8Ω lub 16Ω :) z możliwością lekkiego podbicia wysokich tonów.



#281 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 2.12.2016 - 11:42

Jeszcze raz przyjrzałem się temu "schematowi" i on jest bez sensu i zły. Cała moc praktycznie odkłada się na potencjometrze, a opornik jest dołączony do wyjścia a nie wejścia, jakoś nie zauważylem. To jest bez sensu. Drugą poważną wadą jest ten kondensator 47uF - przy potencjometrze skręconym na zero kondensator jest podłączony bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza i można przyjmować zakłady, co pierwsze wybuchnie, ten kondensator czy wzmacniacz ;) Poza tym zasadniczo nie ma potrzeby rozjaśniania brzmienia tłumika, zobacz film mój powyższy i zastanów się, czy w ogóle to ma sens, jeżeli chcesz to rozjaśniać. Zrób to porządnie, a nie z jakiś nieczytelnych rysuneczków, kuo porządnie zlutowany przez kogoś, kto się zna albo użyj mastera.



#282 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 2.12.2016 - 13:07

moje niedomówienie,

nie mówimy o tych schematach które przytaczałem wcześniej tylko o ten projekt tego człowieka http://guitarproject...attenuator.html, a dokładniej chodzi o ten schemat http://guitarproject...429/4157759.jpg

Kondensator nie 47uf tylko 4,7uf, 

Różnicę słychać choćby na tym filmie

https://youtu.be/pgxDg4Qc_OE?t=135

 

teraz dopiero zauważyłem Twój post z wczorajszej nocy , wybacz 

 

i wszystko było by pięknie gdyby nie to że w moim combo nie ma master Volume :)

a jego dorobienie prawdopodobnie będzie kosztowało więcej zachodu niż zrobienie tego powerbrake'a

 

A tak w ogóle to gratuluje 800 zacny to sprzęt...



#283 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 2.12.2016 - 13:24

i wszystko było by pięknie gdyby nie to że w moim combo nie ma master Volume :)

 

Jak nie ma jak jest? Się volume nazywa i są nawet dwa ;)


Ten tłumik jest OK, ale na pewno bez tego kondensatora. Tu też pot na zero i kondensator jest podłączony do pieca bez niczego.



#284 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 2.12.2016 - 14:12

Jak pisze że nie ma master volume to niema :)

Każdy volume steruje głośnością przynależnemu do niego kanałowi. Jednak po przyciszeniu Volume traci się prawie całe przesterowanie, nawet kiedy gałka gain jest max w prawo. Dlatego też by uzyskać dobre brzmienie gałka volume powinna być mocno w prawo ale nie do końca, natomiast gain, max na 12h  ( oczywiście takie jest moje rozumienie dobrego brzmienia). Dlatego też w moim przypadku powinien się sprawdzić powerbrake.

Hmm ale zauważ że wielu modelach powerbraka są używane kondensatory do "poprawienia" dzwięku.  I jeszcze jedno. Odnoszę wrażenie że to specyficzna konstrukcja L-pada powoduje, że wysterowany na 0 nie jest widziany jako "przeźroczysty" (jakby go nie było), a tym samym kondensator podpięty do niego jest w pełni bezpieczny.

 

poniżej przytaczam jeszcze inne rozwiązanie znanego producenta, model Z air brake

 

[/url]">http://A3256225.th.jpg

 

a tu schemat do tego rozwiązania

 

[/url]">http://Airbrake2_zps64dcc9ec.th.jpg



#285 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 2.12.2016 - 16:15

Jak pisze że nie ma master volume to niema :)

Każdy volume steruje głośnością przynależnemu do niego kanałowi. Jednak po przyciszeniu Volume traci się prawie całe przesterowanie, nawet kiedy gałka gain jest max w prawo. Dlatego też by uzyskać dobre brzmienie gałka volume powinna być mocno w prawo ale nie do końca, natomiast gain, max na 12h  ( oczywiście takie jest moje rozumienie dobrego brzmienia). Dlatego też w moim przypadku powinien się sprawdzić powerbrake.

Hmm ale zauważ że wielu modelach powerbraka są używane kondensatory do "poprawienia" dzwięku.  I jeszcze jedno. Odnoszę wrażenie że to specyficzna konstrukcja L-pada powoduje, że wysterowany na 0 nie jest widziany jako "przeźroczysty" (jakby go nie było), a tym samym kondensator podpięty do niego jest w pełni bezpieczny.

 

poniżej przytaczam jeszcze inne rozwiązanie znanego producenta, model Z air brake

 

[/url]">http://A3256225.th.jpg

 

a tu schemat do tego rozwiązania

 

[/url]">http://Airbrake2_zps64dcc9ec.th.jpg

 

E tam. To jest zwykły master, jak w każdym wzmacniaczu, nie znalazłem schematów od dsl 15, ale w innych dsl to jest master i tyle.

http://www.drtube.co...(2002) iss9.pdf

Tak więc jeżeli wydaje się, że master zmniejsza przester, to tak, wydaje się ;)

Oczywiście głośno i cicho słychać inaczej, ale tak samo będzie z powerbrejkiem, chyba, że grzejemy wszystko w prawo, wtedy wiadomo.

Kondensatory są stosowane, ale nie tak - w tym niżej to jest zwykły regulowany opornik, a nie lpad. Lpad to jest "inny" potencjometr, mający teoretycznie dwie różne ścieżki, ale elektrycznie to jest potencjometr i zwarte do masy wyjście jest zwartym do masy wyjściem. Poza tym w tych konstrukcjach to żadne lpady nie są tylko potencjometry ładnie nazwane.



#286 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 2.12.2016 - 20:16

Co do mastera pozostanę jednak przy swoim zdaniu :)
Pomiędzy dwoma opornikami ( jednym regulowanym a drugim nie) znajduje się rheostat L-pady jest specjalnie skonfigurowany rheostatem otrzymująca stała impedancja na wyjsciu wzmacniacz niezależna od rezystancji. Spowodowane jest to budowa lpada, który łączy w sobie połączenie rezystorów zarówno szeregowo jak i równoległe.(https://en.m.wikipedia.org/wiki/L_pad)

Co do podłączenia kondensatora do któregokolwiek układu który przedstawiłem, nie ma prawa mu się nic stać gdyż :

For a an 8-ohm L-pad and an 8-ohm speaker, looking into the L-pad:

Fully open: we have 8 || 8 = 4 ohms
Mid way: we have 4 + 8 || 4 = 6.66 ohms
Fully attenuated: we have 8 ohms

Zaczerpnięte z takiego forum
http://audiokarma.or...-vs-pot.285530/

#287 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 2.12.2016 - 20:45

Obawiam się, że nic nie rozumiesz, ani z masterem ani z potencjometrem. Twoje zdanie niestety ma małą moc wobec faktów ;)

Cytaty z kolejnych stron nic nie zmienią. Jak podłączysz ten kondensator między wejście a wyjście, to przy suwaku na zero będzie podłączony między masę a wejście, bez względu na to, czy zastosujemy zwykły pot czy Lpad. Skutek może być żaden albo opłakany, tylko kto zgadnie, czy tylko dla kondensatora czy też dla pieca? Jak chcesz sprawdzić, podłącz do wyjścia wzmacniacza kondentator równolegle z opornikiem albo głośnikiem ;)

BTW - wyliczenia, które podajesz, są oczywiste i dotyczą zwykłego potencjometru a nie Lpada. To zresztą w sumie wszystko jedno.

W każdym razie jestem bardzo zainteresowanyrezultatami - zrób i przedstaw wyniki.


Mój wygląda tak - i działa bardzo dobrze ;)

 

powerbrk.jpg



#288 marzar

  • marzar
    Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 25.11.2016

Napisany 3.12.2016 - 16:02

Dzięki za wszelką udzieloną pomoc. Będę chciał podzielić się efektem końcowym na tym forum. Aktualnie jestem na etapie kompletowania podzespołów. Być może w między czasie konstrukcja ulegnie pewnym modyfikacjom, o czym zapewne wszystkich poinformuję. Jednak ogólne zamierzenia którymi będę się kierował zostały opisane przeze mnie we wcześniejszych postach.



#289 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5317
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 14.12.2016 - 22:19

 nie znalazłem schematów od dsl 15

 

http://music-electro...5-60-02-v04.pdf

 

To jest zwykły master, jak w każdym wzmacniaczu

 

... co widać na załączonym schemacie.


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#290 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 15.12.2016 - 00:26

O, zapisuję na potem ;)

I tak nieźle, niektóre DSLe mają DEEP robiony żyratorem na operacyjnym w sprzężeniu końcówki - bez względu na głośnik taka sama częstotliwość, a głośnik drugie na swojej rezonansowej ;)



#291 norbiGuitar

  • norbiGuitar
    Świeżak
  • Postów: 6
  • Dołączył: 22.11.2016

Napisany 29.12.2016 - 17:41

Witam kolegów

 

Postanowiłem przymierzyć się do zrobienia owego power break'a. Poszedłem do sklepu z elektroniką, ale nie mieli identycznych rezystorów, a więc zakupiłem:

- 3X 20w 33 Ohm - Zamiast 18w 33 Ohm
- 1X 20w 22 Ohm - Zamiast 18w 27 Ohm

 

Mój wzmacniacz to MG Raven, będę go podłączał do kolumny 112 na Vintage V 30. 8 Ohm.

 

Czy jeżeli złożę tłumik z tych komponentów według tego poradnika to będzie to działać jak należy i nic nie stanie się ze wzmacniaczem? Z lutowaniem sobie poradzę bo coś tam kiedyś robiłem.



#292 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5317
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 29.12.2016 - 21:30

Policz sobie. To matematyka na poziomie podstawówki.


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#293 norbiGuitar

  • norbiGuitar
    Świeżak
  • Postów: 6
  • Dołączył: 22.11.2016

Napisany 29.12.2016 - 21:59

@Thereminator

 

Nie było by problemu gdyby moja wiedza z elektroniki nie była na tak niskim poziomie. Może zapodasz jakiś wzór chociaż.



#294 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3003
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 25.01.2017 - 12:04

Dobra, niby powinno być okej ale wolę spytać. Czy mogę zastąpić głośnik takim opornikiem i grać tylko z symulacji która wychodzi z pieca? Nic nie spalę na pewno?

f96635e97455e8d5a79d5fc103c6833d.jpg

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#295 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 25.01.2017 - 12:13

Opornik jest OK, ale on ma 100W na sporym radiatorze, bez radiatora rozgrzeje się szybko i może pęc ;)



#296 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3003
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 25.01.2017 - 12:45

No ale ten radiator wystarczy? Mój wzmak ma 50 Watt i będzie odkrecany Max na 3/4 mocy

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#297 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 25.01.2017 - 12:58

Ta obudowa to nie jest radiator ;) Może wystarczy, ale będzie gorąco. Lutownica grzałkowa 100W wielkości tego opornika rozgrzewa w minutę grot do 400 stopni, także ten ;)



#298 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3003
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 25.01.2017 - 14:19

Dobra, to muszę jakoś radiator wykombinować

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#299 Kolumbijczyk

  • Kolumbijczyk
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3003
  • Dołączył: 03.02.2012
  • z:wierzak

Napisany 25.01.2017 - 18:12

W ogóle się nie nagrzał, ani troszeczkę.

Nie tak sobie życie wyobrażałem, miała być sielanka.

 

 


#300 przemak

  • przemak
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3162
  • Dołączył: 10.10.2013
  • z:nagrywamy.com

Napisany 25.01.2017 - 20:02

Cicho grałeś ;)

 

Taki mój "wynalazek" na szybko zgrzebany:

 

powerbrk.jpg

 

o obciążalności jak widać 40W po 15 sekundach na 50W osiemsecie jest cieplutki i trudno go dotknąć ;)







Also tagged with one or more of these keywords: poradnik

0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników