Skocz do zawartości



Zdjęcie
Poradnik

Home-made PowerBrake za 17.70zl :)



  • Zaloguj się
319 odpowiedzi na ten temat

#101 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3859
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 13.11.2012 - 22:42

nie ma sprawy ;)

#102 mały robinson

  • mały robinson
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1146
  • Dołączył: 20.02.2012
  • z:Krosno

Napisany 28.11.2012 - 17:24

Źle szukam czy nigdzie nie ma tych rezystorów ?

Light up the darkness...


#103 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 28.11.2012 - 20:36

Tu masz szukane wartości, ale 15W:
http://allegro.pl/re...2806015231.html
Użyj na allegro hasła "Rezystor 27R" gdzie R zastępuje Ω. Tak sie po prostu przyjęło.
Jest ich tam od groma ;)

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#104 mały robinson

  • mały robinson
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1146
  • Dołączył: 20.02.2012
  • z:Krosno

Napisany 28.11.2012 - 21:05

Czyli jak kupie w tym sklepie 3 szt. 33R i 1 szt. 27R To będzie ? Nie rozpieprzy Wzmaka ? :)
Ewentualnie, czy ktoś po prostu nie ma w swojej okolicy sklepu z tymi rezystorami co w poradniku ? Ktoś by kupił, wysłał, dobrze bym zapłacił itd :)

Ten post był edytowany przez mały robinson dnia: 28.11.2012 - 21:10

Light up the darkness...


#105 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 28.11.2012 - 21:12

Nie rozpieprzy. Jak się rozejrzysz, to dostaniesz też oporniki o większych mocach. W drugim temacie ktoś Ci znalazł :)
Ale myślę, że i tu masz spory zapas.

Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#106 mały robinson

  • mały robinson
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1146
  • Dołączył: 20.02.2012
  • z:Krosno

Napisany 28.11.2012 - 21:21

No dobra, dzięki za pomoc :)

Light up the darkness...


#107 mały robinson

  • mały robinson
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1146
  • Dołączył: 20.02.2012
  • z:Krosno

Napisany 7.12.2012 - 18:23

Dzisiaj zrobiłem powerbrake i podłączyłem. Ku mojemu zdziwieniu mało co zredukował tą moc, prawie wgl, bo nadal nie rozkręcę wzmaka więcej, niż na 1 na przesterze. Tak ma być ? Niektórzy rozkręcali na 3/4 mocy w domu. Czemu tu się tak dzieje ?
Pozdrawiam.

Light up the darkness...


#108 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3859
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 7.12.2012 - 19:29

U mnie podobnie, też spadek głośności przy jednakowym ustawieniu gałki volume jest niewielki (co zresztą potwierdzają obliczenia).

#109 mały robinson

  • mały robinson
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1146
  • Dołączył: 20.02.2012
  • z:Krosno

Napisany 7.12.2012 - 19:33

Czyli ciszej się nie da, no szkoda :/

Light up the darkness...


#110 skaarj

  • skaarj
    Gaduła
  • Postów: 88
  • Dołączył: 09.02.2012
  • z:Chrzanów

Napisany 21.12.2012 - 20:58

A jeśli chciałbym dodać dodatkowe wyjście na drugą kolumnę to czy wystarczy tylko dodać gniazdo jack i połączyć tak samo jak pierwsze wyjście?

#111 Arky21

  • Arky21
    Świeżak
  • Postów: 1
  • Dołączył: 20.01.2013

Napisany 20.01.2013 - 21:53

Witam,


na początku chciałbym się przywitać bo pierwszy raz na forum:)



Mam bugere 333xl - 212 combo. Troche głośne :) Zwłaszcza w domu :) Chciałbym zastosować power brake. Piec ma 120 W i 2 głośniki po 8 ohmów połączone szeregowo co daje w sumie 16 ohmów. Przęłącznik na piecu 4 -8 - 16 ohm. czy w takim układzie jeśli zastosuje układ:

rezystor drutowy 33ohm/30 W - 3 szt
rezystor drutowy 27ohm/30 W - 1 szt

to będzie dobrze?


Na innym forum dostałem odpowiedz:

"Zakładając 16 omów po obu stronach możesz pakiet rezystorów obciazajacych zrobić z dziewięciu równolegle połączonych rezystorów drutowych 150omów/18W. Podłączenie głośnika - przez dwa połaczone równolegle 100omów/18W."


potem na moje pytania nie padłą odpowiedź więc szukam dalej...


Czy stosując układ ja w tym wątku tylko z mocniejszymi rezystorami (30W) mogę przełączyć w piecu na 8 ohm i wpiąć między wzmacniacz a głośnik?

Jak zwiększyć stopień redukcji?


Z góry dziękuje za odpowiedzi
Arky21

#112 Gandalf

  • Gandalf
    Stary wyjadacz
  • Postów: 584
  • Dołączył: 25.06.2012

Napisany 25.01.2013 - 16:18

Cześć, czy posiadając 5 rezystorów 18W27R i 3 rezystory 20W33R da się zrobić Power Brake'a o większym stopniu tłumienia? Głośnik jest 8ohmowy. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady. PB wg. oryginalnego schematu Igorro ma trochę zbyt mały stopień tłumienia dla mojego wzmacniacza.

#113 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 4.06.2013 - 11:47

Nastał czas że i ja muszę uciszyć swojego 15 watowego potwora :)

 

Wróciłem właśnie z pielgrzymki po miejscowych sklepach elektronicznych i jak zwykle nie udało mi się kupić tego czego potrzebuje... Zakupiłem rezystorki 3 x 33R 10W i 1 x 27R 5W, tylko takie mieli, pytanie teraz czy ilość wat starczy do mojego 15 watowego piecyka?

 

Głośnik ma 8 ohm.

 

Na mój mały rozumek powinno działać, ale wolę nie eksperymentować i zapytać Was o zdanie w tym temacie.

 

Z góry dziękuję!


Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#114 szaman

  • szaman
    Świeżak
  • Postów: 2
  • Dołączył: 27.06.2013

Napisany 27.06.2013 - 09:08

Starczy. Twojemu potworowi nic się nie stanie. Moc max takiego zestawu to 35W (jeśli już złożyłeś, napisz jak się u ciebie spisuje, czy mocno się grzeje). Do wszystkich, którzy mają nieco większe potwory: Studiowałem temat tego ustrojstwa, żeby uciszyć wzmak o mocy 120W i impedancji głośników 16R. Łącznie przetestowałem 3 zestawy rezystorów wg koncepcji Igorro, i dlatego koszt był kilka ładnych razy większy niż oryginalny PB ;) 1. Zacząłem od konfiguracji oryginalnej, tyle, że zakupione rezystory miały moc 30W każdy. PB działał, ale stopień tłumienia był praktycznie żaden. 2. Po wielu obliczeniach i oczekiwaniu na kolejną przesyłkę z rezystorami złożyłem zestaw o odpowiednio dobranych opornościach zwiększonych ok. 3-krotnie w stosunku do oryginału. Efekt: mój 120W potwór dał się w warunkach domowo-garażowych rozkręcić na kanale czystym z dotychczasowej "1" na "3", a na przesterze z "prawie 1" na "2" nie powodując u mnie trwałego uszkodzenia słuchu i katastrofy budowlanej w tymże garażu. 3. Zachęcony tym eksperymentem po obliczeniach zamówiłem kolejne rezystory typu pancernego i zbudowałem zestaw o wielokrotnie większej mocy. Bingo! To jest to! Potwór na high-gainie zasuwa na "5-6" nie urywając przy tym głowy. Wyżej da się pójść, ale raczej już w małym klubie lub na otwartej przestrzeni. O to właśnie mi chodziło. Cały pic w zwiększeniu rezystancji gałęzi idącej na głośnik (ktoś zresztą to napisał w poprzednich postach). Podaję moją konfigurację dla maniaków grania na 120W w sypialni :) - 2szt. rezystorów 33R 30W połączonych równolegle - 2szt. rezystorów 330R 30W i 1szt. 100R 30W połączone szeregowo w gałęzi z głośnikiem 16R. Moc max 150W. Rezystancja zastępcza zestawu: 16,16R (tyle widzi wzmak). Zastosowałem rezystory cementowe (duża odporność cieplna) i porządne gniazda jack mono (to ważne, bo wzmak nie może nigdy stracić kontaktu z głośnikiem!). Na razie testowane ok. 2 tygodni- nic się z moim "maleństwem" nie dzieje. Rezystory połączone równolegle osiągają temp. na oko gdzieś w granicach 50-60 st.C, ale sądzę, że tak ma być, bo też taka ich rola. Zawsze przed pierwszym uruchomieniem każdego zestawu sprawdzałem omomierzem ciągłość połączeń. Łączyłem oporniki porządną linką miedzianą, chyba 1mm. To tyle. Do Igorro- chłopie, kawał dobrej roboty!!!

#115 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 27.06.2013 - 12:45

Tak, siadłem policzyłem, zaryzykowałem i podłączyłem. 

Działa :) tłumi sygnał tak jak się tego spodziewałem, choć może troszkę za mocno, bo na czystym kanale za głośnio nie da się pograć o kranczuje się za szybko - co mi nie za bardzo przeszkadza :) przesterowany kanał da się przekręcić od 3 kreski dalej, co daje już fajne brzmienie przy przyjemniej głośności. 

 

Robiłem również testy temperatury, wsadziłem sondę między rezystory i wyszło że 60 stopni przy mocnym graniu nie przekracza.

Rezystory mam w dodatkowych obudowach ceramicznych, a całość jest na sztywno na stałe przymocowana na kratki w wzmacniaczu.

 

pb_zpsca11b4d3.jpg


Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#116 szaman

  • szaman
    Świeżak
  • Postów: 2
  • Dołączył: 27.06.2013

Napisany 27.06.2013 - 13:47

Dzięki za info. Mam dokładnie takie rezystory jak Twoje, chyba nawet tego samego producenta. Nieźle to na tym Laney'u wygląda :) Ja wsadziłem w metalową puchę. Pozdrawiam

#117 quchi

  • quchi
    Użytkownik
  • Postów: 44
  • Dołączył: 16.06.2013

Napisany 27.06.2013 - 16:33

Ładnie wygląda, ale te gołe druciki to ja bym poowijał (zwykła izolacja nie da rady - ale taka staroświecka, "parciana", powinna wytrzymać temperaturę, ew. rurki takie izolazyjne, niby z tkaniny)

nigdy nie wiadomo co na to spadnie/kapnie/zewrze w czasie grania - licho nie śpi! ;)



#118 grom2012

  • grom2012
    Gaduła
  • Postów: 163
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 22.07.2013 - 23:31

szukając info o L-pad znalazłem takową stronkę, może sie wam przyda w wyliczaniu :) http://www.bcae1.com/lpad.htm



#119 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 25.07.2013 - 14:31

dobrzy koledzy, czy ktos z Was moglby mi powiedziec, jakie rezystory kupic dla 50W pieca, wyjscie 16 ohm, glosnik 16 ohm?



#120 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 25.07.2013 - 18:19

Oryginalny PB był na 8Ω, Ty potrzebujesz na 16Ω. Zatem mnożymy wartości oporników przez 2 i bierzemy najbliższe z szeregu E12. 27Ω*2 = 54Ω -> bierzemy 56Ω. 33Ω*2 = 66Ω -> bierzemy 68Ω. Moce maksymalne oporników zostają te same, lub większe.

Zatem: 3x 68Ω 18W, 1x 56Ω 18W.

 

Jakby ktoś potrzebował na 4Ω - postępujemy analogicznie.


Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#121 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 25.07.2013 - 19:38

bardzo dziekuje, zapylam jutro do sklepu bo moj amp nie jest przyjazny sasiadom. drutowe, cementowe czy jakies inne?



#122 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 25.07.2013 - 19:41

Minimum drutowe, a ceramiczne też nie zaszkodzą - lepiej ciepło odprowadzą.


Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#123 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 26.07.2013 - 14:50

No i pamiętaj o kawałku metalu na radiator ;)


Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#124 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 30.07.2013 - 21:27

właśnie, bardzo sie to grzeje? radiator jest konieczny przy 50w, czy da rade bez?



#125 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 30.07.2013 - 21:31

Konieczny!!! 

 

Jak Ci się przegrzeją rezystory to pękną, jak pękną to wzmacniacz straci kontakt z głośnikiem a jak straci to na 99% coś w nim padnie i naprawa do tanich należeć nie będzie...

U mnie przy 15W oporniki mimo radiatora i dobrej wentylacji potrafią nagrzać się do 60-70 stopni przy większym odkręceniu gainu.


Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#126 rollingstones

  • rollingstones
    Weteran
  • Postów: 2003
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 9.08.2013 - 20:10

Panowie - mam krótkie pytanie? jakim kablem łączycie wejścia od wzmacniacza do powerbraka. Głośnikowym czy gitarowym?



#127 cyrulik

  • cyrulik
    Stary wyjadacz
  • Postów: 636
  • Dołączył: 05.05.2012
  • z:Rzeszów

Napisany 9.08.2013 - 20:15

Głośnikowy, Cordial albo Klotz 2x2.5 polecam z mojej strony.

Pozdrawiam - Michał Słonczyński


#128 rollingstones

  • rollingstones
    Weteran
  • Postów: 2003
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 9.08.2013 - 20:17

Dzięki, 

Michał już się ogarnąłem pozałatwiałem co miałem załatwić i wracamy do gry. W poniedziałek wysyłam. 



#129 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 28.08.2013 - 17:31

pałerbrejkuje sie, ale jakos mocno ciszej nie jest, niestety. można wyciągnąć trochę bluesowego mruczenia, ale nie sposob tak naprawdę rozkręcić 50W pieca. Rezystory się nawet nie grzeją, bo i tak nie da się porządnie rozkręcić pieca. teraz pytanie: czy jest sens zrobić kolejną drabinkę, by uzyskać większe tlumienie? taka sama, jakąś o większym tlumieniu, jak zaproponował kolega szaman? jak je połączę szeregowo to wtedy będzie iloczyn tłumienia, rozumiem? oporność się nie zmieni? mógłbym je wtedy załączać switchami by mieć różne poziomy tłumienia.



#130 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 29.08.2013 - 22:04

Jest tak, jak piszesz. Połączenie dwóch takich samych power-brake'ów skutkuje podniesieniem tłumienia do kwadratu. Z tym, że w tym drugim w łańcuchu nie potrzeba już oporników takiej dużej mocy:)


Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#131 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 751
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 30.08.2013 - 00:10

Załączać switchami między końcówką mocy lampiaka, a paką? fajny pomysł :D



#132 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 30.08.2013 - 05:43

no przeciez nie przy wlaczonym ampie :) czyli jak mam taka drabinka 4x20W do pieca 50W to mogbym nawet zrobic tumik z potencjometrem i rezystorami np 1W i sie nie zjara? To w takim razie nawet zalaczanie switchami nie byloby potrzebne. Macie moze pomysl, jak by to zrobic w praktyce? bo na razie drabinka troche tlumi, ale jest po prostu zimna. Jak ja "zmusic", by zaczela realnie wytracac moc w cieplo? Wystarczy rownolegle wpiac potencjometr logarytmiczny?

Ten post był edytowany przez shiva dnia: 30.08.2013 - 05:53


#133 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 30.08.2013 - 08:29

Najpierw zapytam, jakiej mocy kupiłeś rezystory. Jeżeli dużo większej, niż w oryginale przeznaczonym na 70W - to nic dziwnego, że nie grzeją się zbyt mocno.

Zapytam też, czy masz w piecu przełącznik impedancji. Ten tłumik jest skonstruowany "odwrotnie" niż typowy L-pad, więc nawet bez podłączonego głośnika robi za sztuczne obciążenie (tu o rezystancji 22Ohm, w oryginale 11). Być może możesz użyć konstrukcji Igora "as is" po prostu podłączając do niego 16-omową pakę. Wtedy powinno być jeszcze ciszej.

Z tego co napisałem, wynika jeszcze jedna sprawa. Układ zabezpiecza piec przed przerwaniem/wypięciem kabla łączącego tłumik z paką. Transformator się nie ugotuje :)

 

Przy okazji jeszcze jedno pytanie - nie podpiąłeś tego tłumika odwrotnie?

Ze zdjęć Igora wskazuje, że piec jest obciążony przez równoległe połączenie 3 oporników 68Ohm i szeregowe połączenie opornika 56Ohm i paki.

Jeżeli podłączysz układ odwrotnie - piec będzie obciążony szeregowym połączeniem opornika 56Ohm i równoległego połączenia paki i oporników 68Ohm. Wtedy układ rzeczywiście będzie zimny, tłumienie powinno być spore, acz niedopasowanie transformatora będzie dosyć mocne.


Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#134 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 30.08.2013 - 08:36

mam rezystory 20W. W piecu mam wyjścia 2x4, 2x8, 16 ohm. Pakę mam 16 omów. Drabinke mam na 16 omów, 3x 68Ω 18W, 1x 56Ω. da się to

 jeszcze sciszyć?



#135 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 30.08.2013 - 08:47

Czyli właściwie dało się zastosować układ Igora bez modyfikacji, ustawiając piec na 8 omów i podłączając do niego pakę tak, jak jest. Tylko teraz zachodzę w głowę, jak wygląda w piecu przełączanie impedancji, czyli co się stanie po wpięciu dwóch obciążeń w te podwójne gniazda. Masz do tego osobny przełącznik?

Może podasz model pieca?



Przy okazji zauważyłem, że @Thereminator policzył wartości dokładniej: http://forum-gitara....0zl/#entry53520


Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#136 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 30.08.2013 - 14:47

Układ jest zmodyfikowany pod 16 ohm, nie widziałem sensu w stosowaniu 8, jeśli mam trafo i głosnik na 16. Piec to Ampeg GVT52-112. Ale w czym rzecz: czy jeśli chcę mieć większe tłumienie, mogę dorobić coś do tego układu, czy muszę zrobić go od początku, np wg pomysłu kolegi szamana? Czy chcąc mieć większe tłumienie musiałbym dorobic np kolejną drabinkę na rezystorach o dużej mocy, czy mogę zastosować mniejsze? Jeśli możnaby było zastosować potencjometr, zwłaszcza mniejszej mocy, to by było miodowo.

 

power_sk.jpg

 

 

Czy nie wystarczyłoby tak? Jakiej mocy i oporności potencjometr wtedy powinienem użyć?


Ten post był edytowany przez shiva dnia: 30.08.2013 - 14:54


#137 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 30.08.2013 - 16:12

Samo jest napisane na schemacie :P

Potencjometr drutowy 25Ohm 3W.

 

Co do gniazd - niepotrzebnie doszukiwałem się nie wiadomo jakich cudów, napis z tyłu pieca (na zdjęciu) wszystko mi wyjaśnił.

Na początek spróbuj przepiąć PB do gniazda 8Ohm. To powinno zmniejszyć głośność. Lampy mocy w sumie też dostaną mniej po dupie.

 

Możesz też dorobić kolejną drabinkę na 2-watowych rezystorach o tych samych wartościach, a wtedy będzie już bardzo cicho, bo z tłumienia mocy 1:12 zrobi się 1:144  :D


Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#138 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 30.08.2013 - 18:05

ja wiem, ze jest na schemacie, tyle, ze to schemat na 25w o innym tlumieniu, wiec nie bylem pewien, czy mozna w ten sposob.

Ten post był edytowany przez shiva dnia: 30.08.2013 - 18:06


#139 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 31.08.2013 - 22:11

ok, wiec tlumik, ktory mam, ogranicza moc wyjsciowa do 5W, powiedzmy. Zalozmy, ze podczas hardkorowego przesterowania moc szczytowa moze siegnac do 10W. Kupie wiec potencjometr mocy 10W, tylko teraz mam zagwozdke: jakiej opornosci powinien byc? Czy powinna byc jak najbardziej zblizona do impedancji glosnika? (powiedzmy 25-50 ohm dla glosnika 16 ohm) czy powinien byc jak najwiekszy (np 1k)?

#140 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 1.09.2013 - 12:36

50Ohm będzie dobry.


Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#141 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5371
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 1.09.2013 - 13:27

"Omów" nie "Ohm" do panie negocjowalnego afektu nędzy...


  • edd lubi to

Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#142 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 5.09.2013 - 18:47

Czy wartość potencjometra może być mniejsza, niż oporność głośnika? Czy spowoduje to jakieś nieszczęśliwe niedopasowanie i koniec świata? Jakie znaczenie ma w tym układzie oporność potencjometra mocy?


Ten post był edytowany przez shiva dnia: 5.09.2013 - 19:04


#143 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 6.09.2013 - 13:52

W przypadku podłączenia do PB Igorra, nie powinno być problemu, będzie jeszcze trochę ciszej, ale w skrajnym dolnym ustawieniu poleci przez niego większy prąd. Co napisałem o liniowości - cofam.

@Thereminator, w sumie masz rację - muszę poszukać pluginu do wstawiania znaków specjalnych w edytorze posta. Wtedy będzie już w pełni koszernie.


Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#144 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 6.09.2013 - 22:11

"jeszcze troche ciszej" nie jest dokladnie tym, czego szukam, licze na to, ze bede mogl zwiekszac tlumienie do nieskonczonosci, czyli sciszac calosc do zera. Kupilem pota 50 omow na 50W i obudowe, zobaczymy, co z tego wyjdzie. w planach rozwazam pstryczek "brajt", zalaczajacy dodatkowe kondensatory, ale na razie przegladam rozne schematy, zeby ogarnac, jak to jest rozwiazywane. Niespecjalnie chce stosowac elektrolity, widzialem, ze niektorzy stosuja zwykle. znalazlem rowniez schematy, gdzie rownolegle z takim kondziorem byl induktor. Moglby mi ktos wytlumaczyc, po co to? Jak dojdzie pot i to podlacze, to zdam relacje. W kilku schematach na pocie byl dodatkowy kondensator, taki treble bleed. Moze tez sprobuje z czyms takim. Rezystory wkleje w obudowe klejem termoprzewodzacym, powinno byc gites. Zobaczymy, co dobrego z tego wyjdzie.

#145 Leo

  • Leo
    MacGyver
  • Postów: 2242
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:bieram na lampę

Napisany 6.09.2013 - 22:23

50 omów - OK, aż na 50W?

Ja podłączyłbym go do wyjścia istniejącego powerbrake'a. Tak czy siak, podłączając potencjometr (czy w tej skali już raczej reostat) w układzie dzielnika napięcia masz oczywiście możliwość regulacji głośności od zera. Zmienia się tylko maksymalna głośność, wynikająca z dodatkowego obciążenia wyjścia PB samym potencjometrem, nawet gdy ten jest rozkręcony.


Jak kupisz mi zapałki, to zrobię ci helikopter.

rig::rig() { guitar = "Cort_M200"; pickups = "Merlin_Legend"; amp = "Kustom_Dual_30RC";
fx_pre[] = { "FSH-1", "GT-2", "EHX_BMP" }; fx_loop[] = { "CE-2", "RossPhaser", "DD-12", "EQ-7" }; };

=> Zbiór projektów i stron DIY => PIGmej Jam


#146 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 7.09.2013 - 07:02

dokladnie taki jest plan, by wpiac pot rownolegle w wyjscie PB igorra, dokladnie, jak na przedstawionym wyzej schemacie. A ze 50W? coz, po prostu takie byly. Bede zdawal na biezaco raport z postepu prac.

Ten post był edytowany przez shiva dnia: 7.09.2013 - 07:05


#147 edd

  • edd
    Weteran
  • Postów: 1769
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 14.09.2013 - 10:52

Panowie, znalazłem taki schemat na jednej stronce:

volume.jpg

4% z mocy daje redukcję 1:25 czy jednak ta moc nie jest liczona liniowo?

No i wydaje mi się, że łatwiej będzie znaleźć 4 rezystory o tych samych wartościach. Nie wspominając o braku możliwości pomyłki przy montażu ;)



#148 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5371
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 14.09.2013 - 14:19

Panowie, znalazłem taki schemat na jednej stronce:

volume.jpg

4% z mocy daje redukcję 1:25 czy jednak ta moc nie jest liczona liniowo?

No i wydaje mi się, że łatwiej będzie znaleźć 4 rezystory o tych samych wartościach. Nie wspominając o braku możliwości pomyłki przy montażu ;)

 

A to niby jakiś inny schemat niż ten wałkowany od początku tego tematu?


Karol - człowiek, który podtarł się jeżem


#149 edd

  • edd
    Weteran
  • Postów: 1769
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 15.09.2013 - 10:43

Większa redukcja, te same wartości użytych rezystorów. Niby nie, ale jednak tak ;)



#150 shiva

  • shiva
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 3104
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 18.09.2013 - 19:59

tyle, ze w szeregu takich watości nie ma... patent z potencjometrem się sprawdza, rezystory grzeją się, aż miło. nie ma za dużego sensu robić większego tłumienia, wystarczy "zmusić" je, by zaczęły wytracać moc w ciepło. eksperymentuję jeszcze z żarówkami szeregowo z potem, przy większym tłumieniu zaczynają dodawać kompresji i dodatkowo ograniczać dynamikę. Na razie mam 12V 10W, ale chcę spróbować z jeszcze mniejszymi. Rezystory 20W wciąż wydają mi się ciut małymi wartościami dla pieca 50W, mam nadzieję, że wytrzymają ciśnienie. Czekam na klej do radiatorów, by je przykleić do obudowy aluminiowej. do końca tygodnia powinienem mieć to wszystko w kupie, to może nagram próbki i opiszę wrażenia.


Ten post był edytowany przez shiva dnia: 18.09.2013 - 20:08






Also tagged with one or more of these keywords: poradnik

0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników