Skocz do zawartości



Zdjęcie
Poradnik

Home-made PowerBrake za 17.70zl :)



  • Zaloguj się
337 odpowiedzi na ten temat

#51 grom2012

  • grom2012
    Gaduła
  • Postów: 163
  • Dołączył: 29.01.2012

Napisany 30.09.2012 - 08:55

dobra pomijając już ten fakt ile to ma na wyjściu to zakładając czysto teoretycznie jak bym podłączył takie majstrum z większą opornością niż 8ohm to jest ryzyko uszkodzenia wzmaka ?

edt. Ok zgadza sie jest 8ohm, moja inteligecja przewyższyła wszelkie pojęte rozumy i mierzyłem że tak powiem nie wszystko co trzeba :D

Ale na to pytanko też możecie odpowiedzieć swoją drogą :)

Ten post był edytowany przez grom2012 dnia: 30.09.2012 - 09:14


#52 Mystik

  • Mystik
    Gaduła
  • Postów: 57
  • Dołączył: 23.08.2012
  • z:Pyrlandia

Napisany 30.09.2012 - 09:53

Ja mam pytanie z innej beczki (nie jestem wykształcony technicznie, ale sprawny umysłowo i manualnie) - da się jakoś zmienić stopień redukcji mocy przy zachowaniu prostoty konstrukcji? Na przykład żeby mieć redukcję nie 1:12 tylko np 1:6 albo 1:8?

Tak prosto to się nie da. Stopnień redukcji zależy bowiem od stosunku rezystancji poszczególnych gałęzi. Czyli trzeba by zmieniać rezystancje w poszczególnych gałęziach. Do tego jeszcze należy zachować odpowiednią rezystancję całości, żeby wzmacniacz się nie zbiesił.
Najłatwiej byłoby zrobić np. dwa zestawy o innych wartościach rezystancji i przełączać się pomiędzy tymi zestawami.
Chociaż pewną regulację można by wykonać zmieniając tylko wartość rezystancji podłączonej szeregowo z głośnikiem.

#53 ryusuke

  • ryusuke
    Gaduła
  • Postów: 167
  • Dołączył: 29.03.2012

Napisany 1.10.2012 - 12:14

Szczęśliwie się złożyło, że z komponentów, które chcę wykorzystać do budowy swojego breakera powinna mi wyjść redukcja rzędu 1:8 (dzięki dla Mystika).

Teraz pytanie do osób, które wykonały i używają: jak z wpływem na dźwięk? Mocno tnie wysokie tony? Niektórzy stosują w układzie kondensator (trebble bleed), który ma redukować utratę tonu, ale powiem szczerze, że nie bardzo wiem, gdzie taki ewentualnie wcisnąć...

#54 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4281
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 1.10.2012 - 16:08

Ja tam nic nie słyszałem żeby cięło. Za to nie wiedziałem że można tak daleko gałkę Master Vol przekręcić :)

Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#55 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5586
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 1.10.2012 - 19:56

Teraz pytanie do osób, które wykonały i używają: jak z wpływem na dźwięk? Mocno tnie wysokie tony? Niektórzy stosują w układzie kondensator (trebble bleed), który ma redukować utratę tonu, ale powiem szczerze, że nie bardzo wiem, gdzie taki ewentualnie wcisnąć...


Najlepiej tam gdzie słońce nie dochodzi, a plecy zmieniają nazwę...

Miał raz debil z kretynem

rozkminę co się zowie,

dlaczego połowa jest, k███a, w połowie


#56 ryusuke

  • ryusuke
    Gaduła
  • Postów: 167
  • Dołączył: 29.03.2012

Napisany 1.10.2012 - 20:44


Teraz pytanie do osób, które wykonały i używają: jak z wpływem na dźwięk? Mocno tnie wysokie tony? Niektórzy stosują w układzie kondensator (trebble bleed), który ma redukować utratę tonu, ale powiem szczerze, że nie bardzo wiem, gdzie taki ewentualnie wcisnąć...


Najlepiej tam gdzie słońce nie dochodzi, a plecy zmieniają nazwę...

Serio? Jakoś cieżko mi sobie wyobrazić, żeby miało to wpłynąć pozytywnie na utratę 'góry', Raz piszę poważnie, raz mniej. W tym temacie mniej, bo i autor opis budowy stworzył z przymrużeniem oka. Na elektronice sam się nie znam, więc zadaję proste pytanie licząc na konstruktywną odpowiedź. Sraka słów przy obstrukcji myśli, która się tu najwyraźniej komuś udzieliła, nie jest mi potrzebna.

#57 smerfciamajda

  • smerfciamajda
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4281
  • Dołączył: 31.01.2012
  • z:internetu

Napisany 1.10.2012 - 21:08

Przez dwie strony tematu nikt nie napisał że tnie. Ja również odpowiedziałem że nie tnie. Terminator nabił se posta ale miał prawo, w końcu jest Terminatorem. Kto mu podskoczy :D

Nie spinaj się kolego, na tym forum jest ogólnie loża szyderców. Spijaj smietankę a resztę smaruj smalcem.


Mam: gitarę elektryczną podłączoną kablem do małego wzmacniacza cyfrowego. 

Nie mam: umiejętności


#58 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4333
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 1.10.2012 - 21:23

Terminator nabił se posta ale miał prawo, w końcu jest Terminatorem. Kto mu podskoczy :D

A myślałem, że Tereminem ;)

Wysyłane z mojej Nokii 5110 za pomocą Tapatalk

 


#59 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5586
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 1.10.2012 - 21:41


Przez dwie strony tematu nikt nie napisał że tnie. Ja również odpowiedziałem że nie tnie. Terminator nabił se posta ale miał prawo, w końcu jest Terminatorem. Kto mu podskoczy :D


A ty jesteś Smerf CIA Majdan? ;)



Teraz pytanie do osób, które wykonały i używają: jak z wpływem na dźwięk? Mocno tnie wysokie tony? Niektórzy stosują w układzie kondensator (trebble bleed), który ma redukować utratę tonu, ale powiem szczerze, że nie bardzo wiem, gdzie taki ewentualnie wcisnąć...


Najlepiej tam gdzie słońce nie dochodzi, a plecy zmieniają nazwę...


Serio? Jakoś cieżko mi sobie wyobrazić, żeby miało to wpłynąć pozytywnie na utratę 'góry', Raz piszę poważnie, raz mniej. W tym temacie mniej, bo i autor opis budowy stworzył z przymrużeniem oka. Na elektronice sam się nie znam, więc zadaję proste pytanie licząc na konstruktywną odpowiedź. Sraka słów przy obstrukcji myśli, która się tu najwyraźniej komuś udzieliła, nie jest mi potrzebna.


Skoro innym tnie i dolutowują, to może dolutuj w tym samym miejscu... A skąd ta informacja, że ktokolwiek cokolwiek dolutowuje? Najwyraźniej ułyszałeś dzwon, tylko że dzwonili w innej parafii...

Nie wydaje mi się, żeby cokolwiek w tym powerbrake miało ciąć górę, a już na pewno nie mocniej niż sam głośnik.

Miał raz debil z kretynem

rozkminę co się zowie,

dlaczego połowa jest, k███a, w połowie


#60 ryusuke

  • ryusuke
    Gaduła
  • Postów: 167
  • Dołączył: 29.03.2012

Napisany 2.10.2012 - 07:59

Nie wiem czemu jak przeglądam zagraniczne fora, to tych 'szyderców' niemal nie ma (są najzwyczajniej w świecie usuwani), jest za to cała masa ludzi, którzy chcą pomóc, a na naszych rodzimych wręcz odwrotnie - na 100 udzielających się osób jest 85 szyderców, którzy zaśmiecają tematy, a na swoje 3125 postów 2900 brzmi 'Serio?' 'Ale d..a' itp, itd... Wyśmiać, opluć, czuć się lepszym... Polska.

Skoro innym tnie i dolutowują to może dolutuj w tym samym miejscu... :D Nie powiedzieli gdzie? A skąd ta informacja, że ktokolwiek cokolwiek dolutowuje? Najwyraźniej ułyszałeś dzwon, tylko że dzwonili w innej parafii...


Ot chociażby tutaj:
http://guitarproject...attenuator.html
http://diy-fever.com/misc/l-pad/

Ktoś ma jakieś KONSTRUKTYWNE i SENSOWNE uwagi do zaprezentowanych w linkach rozwiązań?

#61 Mystik

  • Mystik
    Gaduła
  • Postów: 57
  • Dołączył: 23.08.2012
  • z:Pyrlandia

Napisany 2.10.2012 - 15:45

Biorąc pod uwagę, że autor rozwiązania z pierwszego linka daje sobie możliwość wyboru pomiędzy załączeniem kondensatora, a nie załączanie, to może problem występuje tylko przy bardzo dużym ograniczeniu mocy.
Zauważ, że on tam ma potencjometr i w zasadzie może zjechać z głośnością w zasadzie do zera.

Z drugiego rozwiązania widać, że kondensator ma mieć pojemność od 1-5uF. Myślę, że możesz sobie potestować. Kup dwa kondensatory i podłącz najpierw jeden, potem drugi i zobaczysz czy przy Twoim obniżeniu sygnału coś one dają. I czy ten efekt Tobie odpowiada.
Tylko pamiętaj, że ten kondensator to jest niespolaryzowany kondensator elektrolityczny. Czyli nie taki zwykły.

#62 Nix

  • Nix
    Sworn to Black
  • Postów: 871
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:rtk

Napisany 2.10.2012 - 16:41

pies jebau bipolarne elektrolity. to sie nadaje, do tanich zwrotnic.
  • Thereminator lubi to
nie chce mi sie gadac z debilami.

#63 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5586
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 2.10.2012 - 21:45

Tylko pamiętaj, że ten kondensator to jest niespolaryzowany kondensator elektrolityczny. Czyli nie taki zwykły.


Czarodziejski - dwa szeregowo połączone minusami polaryzowane elektrolity.

Miał raz debil z kretynem

rozkminę co się zowie,

dlaczego połowa jest, k███a, w połowie


#64 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 752
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.10.2012 - 14:17

Ja zawsze myślałem, że równolegle. Cóż :(

#65 fabber

  • fabber
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4333
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Sieradz

Napisany 3.10.2012 - 16:19

Ja zawsze myślałem, że równolegle. Cóż :(

eee, toż to w szkole na fizyce jest ;)

Wysyłane z mojej Nokii 5110 za pomocą Tapatalk

 


#66 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 752
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 3.10.2012 - 17:03

No widzisz, na nieszczęście człowiek jest istotą omylną.

#67 Viehu

  • Viehu
    Morderator
  • Postów: 13943
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Chojnic

Napisany 4.10.2012 - 13:26

Tak to jest jak się w szkołę kamieniami rzuca ;)

#68 LucasStrat

  • LucasStrat
    Stary wyjadacz
  • Postów: 752
  • Dołączył: 31.01.2012

Napisany 4.10.2012 - 16:25

Chwila, pora naprostować co nieco, bo powoli zaczynam się spinać. Z tego co wiem, to w programie raczej nie ma nic o kondensatorach niespolaryzowanych elektrolitycznych. Po drugie swojej edukacji jeszcze nie ukończyłem, więc nie wszystko za mną. Ba, prąd elektryczny zaczynamy za kilka tygodni. Tak wyszło. Z waszych postów wyszło, żem idiota i ignorant. Dziękuję, do widzenia. Jestem dziś tak doprowadzony do overdrive'u, że dalsza rozmowa ze mną nie ma dziś sensu ;|. Ale Wy ponabijajcie się dalej. Jak nie będziecie czegoś wiedzieć, życzę Wam życzliwego podejścia innych. Poznacie, że da się inaczej.

Ten post był edytowany przez LucasStrat dnia: 4.10.2012 - 16:26


#69 Viehu

  • Viehu
    Morderator
  • Postów: 13943
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:Chojnic

Napisany 4.10.2012 - 16:54

Nie denerwuj się :*

#70 mały robinson

  • mały robinson
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1146
  • Dołączył: 20.02.2012
  • z:Krosno

Napisany 30.10.2012 - 11:43

Tak to trzeba połączyć ? Jeśli nie to proszę o poprawienie.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez mały robinson dnia: 13.11.2012 - 21:25

Light up the darkness...


#71 hrabi0

  • hrabi0
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4189
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:3miasto

Napisany 30.10.2012 - 11:45

Myślę, ze czerwony i żółty do główek, a czarny na masę obu.
Ma ktoś zestaw wzorów do przeliczania tego ustrojstwa?

Ten post był edytowany przez hrabi0 dnia: 30.10.2012 - 11:45


#72 mały robinson

  • mały robinson
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1146
  • Dołączył: 20.02.2012
  • z:Krosno

Napisany 30.10.2012 - 11:55

Czyli te najbardziej wystające piny połączyć razem i zlutować z czarnym kabelkiem z pb ?

Light up the darkness...


#73 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4161
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 30.10.2012 - 13:37

Ma ktoś zestaw wzorów do przeliczania tego ustrojstwa?


Poprzeliczałem sobie jakiś czas temu wszystko, zarzucę jakoś pod wieczór.
Jeśli okaże się, że coś pomyliłem to proszę autora projektu o poprawki.

#74 igorro

  • igorro
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8080
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 30.10.2012 - 14:02

Do wszelkich obliczeń wystarczy Prawo Ohma. Całki , różniczki i logarytmy są zbędne.

Sprzedam head + paczka TAKA lub zamienię na coś fajnego.


#75 majras

  • majras
    Gaduła
  • Postów: 328
  • Dołączył: 28.02.2012

Napisany 5.11.2012 - 22:11

wyjscie z pieca 4 ohm
głosnik 4 ohm

czyli moco wstrzymywacz mógłby byc : 2x11ohm rownolegle + 1x11 połączony szeregowo z głosnikiem 4 ohm = 4,02 ohm

good?

#76 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5586
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 5.11.2012 - 22:14

Byle odpowiedniej mocy. No i tłumienie będzie inne.

Miał raz debil z kretynem

rozkminę co się zowie,

dlaczego połowa jest, k███a, w połowie


#77 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4161
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 5.11.2012 - 22:55

Dodaj obrazek
Czyli wg. I prawa Kirchhoffa, sygnał idący górną linią od wejścia rozdziela się na 2 gałęzie:
- 3 rezystory ( R wypadkowe = 11 Ohm )
- 1 rezystor + głośnik(-i) (R wypadkowe = 27+8 = 35 Ohm)

I(gł) = I(we) * 11/(35+11) = 0,24 I(we)

Czyli mamy 4razy mniejszą amplitudę sygnału ( słyszymy lg4 razy ciszej ).

Dobrze czy coś pochrzaniłem? A jak tak to co? :)

edit:

A wzmacniacz widzi:
1/ ( 1/11 + 1/35) = 1 / (46/385) = 8,3695 Ohma

Ten post był edytowany przez secondtribe dnia: 6.11.2012 - 08:59


#78 majras

  • majras
    Gaduła
  • Postów: 328
  • Dołączył: 28.02.2012

Napisany 6.11.2012 - 08:41

mam dwa pytania :

1. jak wyliczyć stopien tłumienia ? (czy to jest 1:8 czy 1:12 itd..)
2. jak wyliczyc maksymalną moc pieca obsługiwaną przez stoperan ? (np. czy to 70W, tak jak w 1 przykładzie)

#79 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4161
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 6.11.2012 - 08:44

2. po sumie mocy znamionowych rezystorów

#80 hrabi0

  • hrabi0
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4189
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:3miasto

Napisany 6.11.2012 - 09:18

Hmm ... a jaki jest bezpieczny margines "odchyłu" oporności widzianej przez wzmacniacz?
(n.p czy 9 ohm przy wyjściu 8 będzie ok, czy trzeba już zaczynać się bać?)

Ten post był edytowany przez hrabi0 dnia: 6.11.2012 - 09:18


#81 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4161
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 6.11.2012 - 09:19

Większa może być, byleby nie mniejsza bo tu już będzie bubu :(

#82 majras

  • majras
    Gaduła
  • Postów: 328
  • Dołączył: 28.02.2012

Napisany 6.11.2012 - 09:32

11 ohmowych nie mogłem znaleźć, ale znalazłem 12R i 10 R
wiec wracam do moich wyliczeń dla pieca z 4 ohmowym wyjsciem.

2x Rezystor drutowy 18W 12R (rownolegle) + 1x Rezystor drutowy 18W 10R szerogowo z głosnikiem 4 ohm.

rezystancję zastępczą liczę tak jakbym miał 3 rezystory połączone ze sobą rownolegle, czyli :

12+12+14 (bo 10+głosnik 4)

podstawiam do wzoru i wychodzi = 4,2
max. moc lapmy do której moge podpiąc to cudo to = 3x18 = 54W

kto mi policzy jakie będzie tłumienie ?
no i czy moje myslenie przy wyliczeniach jest prawidłowe ? :>

#83 hrabi0

  • hrabi0
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4189
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:3miasto

Napisany 6.11.2012 - 09:43

kto mi policzy jakie będzie tłumienie ?

Będzie chyba proporcjonalne do spadków napięcia na poszczególnych gałęziach "oczka" z głośnikiem, ale mogę się mylić.
(Też mnie to pytanie nurtuje)

E: Na moje to będzie 1:5.5
E2: Wydaje mi się, że moc rozłoży się proporcjonalnie do oporności gałęzi oczka z głośnikiem, jako że spadki napięcia/prądy też będą do nich proporcjonalne. Czyli mamy 12 ohm z dwóch równoległych + 10 ohm z trzeciego vs 4 ohm głośnika. Więc dzielimy 22:4 i mamy tłumienie.
E3: Właśnie widzę, że w oryginalnym poście impedancja głośnika nie ma wpływu na tłumienie. Ugh.

Ten post był edytowany przez hrabi0 dnia: 6.11.2012 - 09:55


#84 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4161
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 6.11.2012 - 10:01

Kurde to ma sens, ale w praktyce w standardowej wersji (3*33+27 : 8 == 126 : 8) spadek głośności jest zaskakująco nieznaczny jak na tak duży stosunek mocy "traconej" do efektywnej.

#85 majras

  • majras
    Gaduła
  • Postów: 328
  • Dołączył: 28.02.2012

Napisany 6.11.2012 - 10:13

hrabi0 ten kot wygląda jakby ktoś podłaczył do niego power breaka ze zle wyliczoną rezystancją ;)

#86 hrabi0

  • hrabi0
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4189
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:3miasto

Napisany 6.11.2012 - 10:18

Fakt, musiałem go ostro rozdrażnić, żeby zrobić to zdjęcie.

#87 Thereminator

  • Thereminator
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 5586
  • Dołączył: 29.01.2012
  • z:w: y: r: o: l:

Napisany 6.11.2012 - 10:53

11 ohmowych nie mogłem znaleźć, ale znalazłem 12R i 10 R
wiec wracam do moich wyliczeń dla pieca z 4 ohmowym wyjsciem.

2x Rezystor drutowy 18W 12R (rownolegle) + 1x Rezystor drutowy 18W 10R szerogowo z głosnikiem 4 ohm.

rezystancję zastępczą liczę tak jakbym miał 3 rezystory połączone ze sobą rownolegle, czyli :

12+12+14 (bo 10+głosnik 4)

podstawiam do wzoru i wychodzi = 4,2
max. moc lapmy do której moge podpiąc to cudo to = 3x18 = 54W

kto mi policzy jakie będzie tłumienie ?
no i czy moje myslenie przy wyliczeniach jest prawidłowe ? :>


Tyle mocy można wytracić maksymalnie na tych opornikach bez ich uszkodzenia, ale żeby to urządzenie było niezawodne nie moze cały czas pracować na pełnym obciążeniu, ergo nie podłączałbym go do większego wzmacniacza niż 30-35 watowy.

Miał raz debil z kretynem

rozkminę co się zowie,

dlaczego połowa jest, k███a, w połowie


#88 hrabi0

  • hrabi0
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4189
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:3miasto

Napisany 6.11.2012 - 10:59

Może jakieś chłodzenie?

#89 majras

  • majras
    Gaduła
  • Postów: 328
  • Dołączył: 28.02.2012

Napisany 6.11.2012 - 11:05


11 ohmowych nie mogłem znaleźć, ale znalazłem 12R i 10 R
wiec wracam do moich wyliczeń dla pieca z 4 ohmowym wyjsciem.

2x Rezystor drutowy 18W 12R (rownolegle) + 1x Rezystor drutowy 18W 10R szerogowo z głosnikiem 4 ohm.

rezystancję zastępczą liczę tak jakbym miał 3 rezystory połączone ze sobą rownolegle, czyli :

12+12+14 (bo 10+głosnik 4)

podstawiam do wzoru i wychodzi = 4,2
max. moc lapmy do której moge podpiąc to cudo to = 3x18 = 54W

kto mi policzy jakie będzie tłumienie ?
no i czy moje myslenie przy wyliczeniach jest prawidłowe ? :>






Tyle mocy można wytracić maksymalnie na tych opornikach bez ich uszkodzenia, ale żeby to urządzenie było niezawodne nie moze cały czas pracować na pełnym obciążeniu, ergo nie podłączałbym go do większego wzmacniacza niż 30-35 watowy.



rozumiem, ze ta uwaga tyczy sie rownież 1 postu ? tam suma mocy to 4x18 = 72 W, a max. moc ampa sugerowana przez autora to 70W

#90 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4161
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 6.11.2012 - 11:06

Albo jak już podpinamy wzmaka o mocy zbliżonej do mocy znamionowej urządzenia to nie odkręcajmy volume na max ani prawie max.
Kwestia nie dotyczy tylko temperatury, ale też żywotności oraz zmiany właściwości fizycznych rezystorów pracujących pod maksymalnym obciążeniem.

#91 majras

  • majras
    Gaduła
  • Postów: 328
  • Dołączył: 28.02.2012

Napisany 6.11.2012 - 11:29

igorro jak policzyc stopien tłumienia ?

#92 igorro

  • igorro
    Dużo gada, mało gra
  • Postów: 8080
  • Dołączył: 30.01.2012

Napisany 6.11.2012 - 19:20

igorro jak policzyc stopien tłumienia ?

wyliczyć prądy w każdej gałęzi rezystorów.
Potrzebne bedzie prawo Kirchhoffa i Ohma i już.... :)
I jeszcze mała uwaga ...wyliczenie tłumienia napięcia wcale nie oznacza , że tłumienie mocy jest identyczne.
Moc "dla akustyków" to nie I * V tylko U^2 /2R , a te U trzeba sobie wyliczyć z tłumienia napięcia na wyjściu PB.

Sprzedam head + paczka TAKA lub zamienię na coś fajnego.


#93 majras

  • majras
    Gaduła
  • Postów: 328
  • Dołączył: 28.02.2012

Napisany 6.11.2012 - 21:59

czy moge zamiast rezystora drutowego użyć rezystor drutowy cementowy ?
mam troche starego cementu i zbrojenia na budowie, chce to zużyć :)
tak poważnie, pytam bo nie znam sie na tym

#94 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4161
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 6.11.2012 - 22:13

czy moge zamiast rezystora drutowego użyć rezystor drutowy cementowy ?
mam troche starego cementu i zbrojenia na budowie, chce to zużyć :)
tak poważnie, pytam bo nie znam sie na tym


u mnie wszystkie 3 33Ohmowe takie są i działa ;)

Ten post był edytowany przez secondtribe dnia: 6.11.2012 - 22:14


#95 hrabi0

  • hrabi0
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4189
  • Dołączył: 26.03.2012
  • z:3miasto

Napisany 6.11.2012 - 22:29

A może by tak ... żarówki? :D

#96 majras

  • majras
    Gaduła
  • Postów: 328
  • Dołączył: 28.02.2012

Napisany 6.11.2012 - 22:31

ja wezme:

3x 15R15W
1x 18R15W

co powinno dać Rz = 4.0740740740740735 przy podłączeniu głośnika 4ohm

#97 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4161
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 6.11.2012 - 22:50

No i będzie git. Sam muszę chyba złożyć kolejnego, o sporo większym tłumieniu.

#98 mały robinson

  • mały robinson
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1146
  • Dołączył: 20.02.2012
  • z:Krosno

Napisany 13.11.2012 - 21:26

Tak to trzeba połączyć ? Jeśli nie to proszę o poprawienie.

Dodaj obrazek

Czy ktoś może to poprawić ?

Light up the darkness...


#99 secondtribe

  • secondtribe
    Wirtuoz klawiatury
  • Postów: 4161
  • Dołączył: 30.01.2012
  • z:Wrocław

Napisany 13.11.2012 - 21:44

Jest spoko, tylko jak chcesz bez obudowy to połącz przewodem masy obu gniazd

#100 mały robinson

  • mały robinson
    Stary wyjadacz
  • Postów: 1146
  • Dołączył: 20.02.2012
  • z:Krosno

Napisany 13.11.2012 - 22:36

Dzięki secondtribe :)

Light up the darkness...






Also tagged with one or more of these keywords: poradnik

0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników